Migranti posetili manastir Sveti Prohor Pčinjski

U petak 10. avgusta, 2018. godine migrantska deca i njihovi roditelji, koji su privremeno smešteni u prihvatnim cetrima u Vranju, Preševu i Bujanovcu, posetili su manastir Sveti Prohor Pčinjski u dolini reke Pčinje.

Ovo je bila prilika za decu i roditelje da se upoznaju sa duhovnim, kulturnim i istorijskim nasleđem Srbije, kao i prirodnim lepotama planine Kozjak i reke Pčinje. Posetili su manastir Sveti Prohor Pčinjski koji predstavlja jedinstveni spomenik kulture iz 11. veka. Pored toga, migrantska deca i roditelji obišli su obližnji letnjikovac i staru vodenicu. O tome koliko im znači jedan ovakav dan, proveden van prihvatnih centara svedoče reči roditelja.

Feriba, jedna od majki koja dolazi iz Avganistana kaže da je zahvalna za jedan ovakav dan u Srbiji u kojoj je već drugu godinu.

Deca su imala priliku da se druže a izuzetno cene i nova saznanja. Matin, dečak iz Avganistana ne krije svoju radost ni zadovoljstvo što je posetio manastir i saznao mnogo toga.

Cilj ove i sličnih aktivnosti koje se sprovode u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji je da omogući migrantskoj populaciji koja je smeštena u Srbiji upoznavanje sa istorijskim, duhovnim, kulturnim nasleđem i bogatstvom zemlje u kojoj  privremeno borave, odnosno da omogući kulturnu i socijalnu razmenu između kultura kojima pripadaju i tekovina zemlje u kojoj borave.

“Izlet za decu i roditelje migrante u Prohor je jedinstvena prilika da se upoznaju sa istorijskim, kulturnim i duhovnim nasleđem Srbije. Sa druge strane, ovo je prilika za njih da provedu jedan dan drugačiji od uobičajene svakodnevnice u prihvatnim centrima i prilika da upoznaju Srbiju. Ovaj vid podrške im znači mnogo, pogotovo uzimajuću u obzir da neki od njih u Srbiji borave već više od godinu dana. Komesarijat za izbeglice i migracije podržava ovakve aktivnosti” , izjavila je Ivana Ćurko Anić iz Komesarijata za izbeglice i migracije.