Migranti posetili arheološko nalazište i Zoološki vrt

 2. oktobar 2018. – Dva izleta organizovana su danas u sklopu Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji.

Migranti koji borave u Prihvatnom centru Adaševci kod Šida posetili su arheološko nalazište „Viminacijum“, dok je za migrante smeštene u Centru za azil u Bogovađi organizovana poseta Zoološkom vrtu u Beogradu.Tokom posete „Viminacijumu“, jednom od najznačajnijih rimskih gradova i vojnih logora od prvog do petog veka, migranti su imali priliku da obidju carski mauzolej, rimsku vilu i mamut park i upoznaju se sa istorijom tih mesta. Obišli su i praistorijski deo – mamut park a na povratku i Srebrno jezero.


Dvadesetjednogodišnji Hafiz Ala iz Avganistana, koji u Srbiji dve godine čeka da nastavi put ka nekoj od zemalja Evropske unije, kazao je da je veoma srećan što je imao priliku da poseti „Viminacijum“.

Oskar Diskripta (20) iz Nigerije rekao je agenciji Beta da u Srbiji boravi tri meseca i da je sjajana zemlja sa bogatom istorijom.


„Danas sam video istorijski značajna mesta. Srbija dobro čuva svoje kulturne spomenike“, kazao je on.

Ariza iz Avganistana, koji u Srbiji boravi godinu i devet meseci čekajući da nastavi put ka EU, rekao je agenciji Beta da mu se veoma svidelo današnje putovanje.

Migrantima smeštenim u Centru za azil u Bogovadji organizovana poseta Zoološkom vrtu u Beogradu mnogo se dopala. Skoro sva deca, njih desetak, želela su da se slikaju kod spomenika majmunu Samiju, jednom od simbola Zoološkog vrta.

Kiša u prestonici i niske temperature, prema rečima Anima iz Irana, nisu uspele da umanje ugođaj ove posete.

„Zaista sam uživao. Ovo je za mene i za sve ljude iz kampa nezaboravan trenutak u životu“, kazao je Anim.