Migranti iz Centra za azil u Krnjači posetili Konjički klub u Beogradu

Migranti iz Centra za azil u Krnjači posetili su danas Konjički klub na hipodromu u Beogradu.

Aleksandra Mišić iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) rekla je da je izlet za osmoro dece i šest odraslih lica organizovan da bi migranti videli jednu od najvećih atrakcija Beograda.

„Migranti u Centru za azil u Krnjači već duže vreme borave u Srbiji i hteli smo da im pokažemo hipodrom i Konjički klub gde su se oprobali u jahanju konja“, rekla je Mišić.

Cilj jednodnevnog izleta je, prema njenim rečima, da migranti obogate vannastavne i ukupne aktivnosti i da se razonode, a na taj način se unapređuje i povezivanje kultura i tradicija.

Migrant iz Irana Arvin Rod (13), koji u Srbiji boravi šest meseci, rekao je da je prvi put jahao konja.

„Utisci su jako lepi i voleo bih da ponovim jahanje“, rekao je Rod.

Sano Ahmadi (17) iz Avganistana prvi put je na nekom izletu, iako je u Srbiji dve godine.

„Do danas nisam imala priliku da jašem konje i veoma sam zadovoljna. Volela bih opet“, rekla je Ahmadi, koja od nedavno pohađa školu.

Ona je rekla da je njena sedmočlana porodica od Avganistana do Irana došla prevoznim sredstvima, a od Irana do Srbije pešice preko Turske i Bugarske.

Migrantkinja Mina Aktaš iz Avganistana (23) rekla je da je jahanje konja jako lep sport i da je uživala pa će tražiti novu priliku da to ponovi.

Izlet je organizovala Međunarodna organizacija za migracije u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije i Konjičkim klubom iz Beograda u okviru Podrške Evropske unije opštinama i gradovima u kojima borave migranti.