Migranti iz Centra za azil u Krnjači obišli muzej “Nikola Tesla”

Migranti iz Centra za azil u Krnjači, deca i njihovi roditelji, obišli su danas muzej „Nikola Tesla“ u Beogradu, gde su uz stručnog vodiča mogli da se upoznaju sa životom i radom čuvenog naučnika.

Predstavnica Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Aleksandra Mišić, rekla je da su deca iz Avganistana i Irana sa porodicama došla u muzej „Nikole Tesle“ kako bi dopunili znanje o njemu.

Prema njenim rečima, namera je bila i da deca provedu vreme sa porodicama, jer je u toku zimski raspust.

„Sve što su videli, eksponati i prezentacija, veoma im se svidelo. Ovo nije prva organizovana poseta migranata nekoj od beogradskih atrakcija. Vodimo ih na edukativna i zabavna mesta i do sada smo bili na beogradskom Hipodromu i u laboratorijama u okviru Hemijskog fakulteta. U budućnosti planiramo i druge posete“, kazala je Mišić, dodavši da se poseta realizuje u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije.

Mali Farhad Nuri iz Avganistana kazao je da mu se poseta muzeju svidela, jer je mogao da vidi kako je živeo i šta je radio Nikola Tesla. Oprobao se i u eksperimentima koji dočaravaju praktičnu primenu Teslinih izuma.

Na pitanje šta mu se najviše dopalo u muzeju, Nuri je rekao „Teslin štap“.

Poseta migranata muzeju „Nikola Tesla“ organizovana je u okviru Podrške Evropske unije opštinama i gradovima u kojima borave migranti.