Migranti i Somborci zasadili 150 borića

Izletište „Šikara“ u okolini Sombora danas su, zajedno sa Somborcima, uređivali izbeglice i migranti iz obližnjeg prihvatnog centra, kao deo aktivnosti koje doprinose jačanju zajedništva, kroz međusobno upoznavanje i prevazilaženje različitosti.

Jelana Marić Luković, ispred Podrške Evropske unije opštinama i gradovima na čijim teritorijama borave migranti, istakla je da su migranti došli da pomognu tu akciju i da se osete delom Sombora.

„Oni žele da budu deo zajednice, da pomognu, a na nama je samo da im pružimo priliku“, rekla je Luković.

Kako je rekla, pored uređenja tog čuvenog izletišta u Somboru, Evropska unija (EU) je obezbedila brojne dodatne donacije samom gradu i nadležnim službama. Pomognut je Dom zdravlja, Zavod za javno zdravlje, a kaže da će se tako nastaviti i u narednom periodu.

U današnjoj akciji izgradnje zajedništva, porodice migranata i izbeglih, odrasli i njihova deca, sadili su četinare, postavljali i uredjivali parkovski mobilijar i sportski prostor.

Neki od njih su se zabavljali takmičeći se sa lokalnim stanovnicima u košarkaškim veštinama.

Zasađeno je 150 borića, postavljen su nove klupe i korpe za otpatke.

Sudeći prema osmesima, najlepše su se zabavljala deca.

„Uvek je lepo biti u prirodi, naročito za decu“, rekao je tridesetčetvorogodišnji Said Tamro Keri iz Iraka, koji kaže da je baš dobro kada se održavaju takve zajedničke akcije.

On hvali odnos lokalnog stanovništva prema njima i navodi da su ljudi jako dobri prema njemu kada ide u radnju ili negde drugde.

Said je stigao sa suprugom, četvoro dece i bratancem, kaže da je već godinu i po dana u Srbiji i da mu je ovda jako dobro, a u Somboru je oko pola godine.

Dvadesetpetogodišnja Binar Mohamed, iz Iraka, takođe ističe da su u Srbiji jako dobri prema migrantima.

„Baš je bila lepa akcija, družili smo se sa ovdašnjim stanovništvom i bilo je jako dobro“, ističe ona, navodeći da je ovde sa porodicom koja broji troje dece.

Goran Boškić iz Komesarijata za izbeglice i migracije kaže da izbeglice i migranti borave u dobrim uslovima u Srbiji i ističe primer Sombora, navodeći da oni uglavom čekaju da nastave ka Mađarskoj.