Međunarodni dan migranata obeležen kreativno, uz poruke o toleranciji

Nataša Stanisavljević, komesarka za izbeglice i migracije, podsetila je povodom Međunarodnog dana migranata, koji je obeležen 18. decembra, da u 16 prihvatnih i centara za azil kojima upravlja Komesarijat za izbeglice i migracije, boravi 5.200 migranata, od toga 4.780 muškaraca, 156 žena i 264 dece. Prema nacionalnoj strukturi migranti su iz Maroka, Avganistana, Sirije, Burundija, Pakistana.

„Bez obzira na dužinu boravka u Srbiji, za sve njih je obezbeđen smeštaj, hrana, odeća, medicinska nega, a deca su uključena u obrazovni sistem”, rekla je ona.

Povodom Međunarodnog dana migranata deca iz Centra za smeštaj stranih maloletnih lica bez pratnje roditelja ili staratelja u Beogradu su uz pomoć vaspitača organizovali i realizovali kreativnu radionicu pod nazivom „Jednaka prava za svu decu sveta i najbolji interes deteta“. Deca su kroz radove iskazala kreativnost, maštovitost, ideje i misli.

U Prihvatnom centru za migrante u Somboru, terenska radnica iz Centra za socijalni rad Sombor Anja Radoš i edukatorka iz Ekumenske humanitarne organizacije (EHO) Dragana Drljević održale su radionicu „Koračamo zajedno – We Walk Together“. Radionica je održana u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije i Komesarijatom za izbeglice i migracije, uz podršku volontera iz Somborskog edukativnog centra. Kroz različite aktivnosti na radionici posvećena je pažnja ljudskim pravima, antidiskriminaciji i solidarnosti.

Organizovana je i edukativno-kreativna radionica u kojoj su učestvovali maloletni migranti koji su smešteni u Centru za smeštaj maloletnih stranih lica bez pratnje roditelja / staratelja u Nišu. Na radionici su razgovarali o pravima migranata, gde su vaspitači i deca posebno izdvojili pravo na mir, slobodu, napredak, pravdu, dostojanstvo, a zatim su to deca i na kreativan način prikazala na panou.

Mladi koji su smešteni u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine Beograd, zajedno sa vaspitačima, odlučili su da okite jelku, oplemene prostor u kojem borave i u kome će dočekati novu 2023. godinu. To je bio dobar povod za zajedničko druženje i osvrt na prethodnu godinu, kao i za pravljenje planova za narednu. Pravili su ukrase za jelku od papira, poruke koje su mladi namenili jedni drugima i koje će biti otvorene u novogodišnjoj noći.

Evropska unija najveći je donator Republici Srbiji i partner u upravljanju migracijama.