Lokalna i deca migranti u Subotici uživali u predstavi “Tobi, tužni psić”

Predstava za migrantsku i lokalnu decu pod nazivom „Tobi, tužni psić“ održana je danas u Dečjem pozorištu u Subotici.

Predstava je okupila migrantsku decu smeštenu u prihvatnim centrima u Kikindi i Subotici, lokalnu decu iz vrtića „Naša radost“ u Subotici i decu iz Školskog centra „Dositej Obradović“ iz tog grada.

Predstavnica Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Aleksandra Vuković je rekla agenciji Beta da je predstavi prisustvovalo 200 dece, a da je ideja tog okupljanja bila propagiranje univerzalnih ljudskih vrednosti među svim kulturama.

„Deca koja su ovde su iz različitih zemalja i oni će posle odigrane predstave moći da se druže i pričaju o tome. Osnovni cilj je kulturna razmena između migrantske populacije i lokalnog stanovništva“, rekla je Aleksandra Vuković.

Glumac Dečjeg pozorišta Boško Boškov je rekao da mu je drago što igra za decu iz mnogih zemalja, jer se radi o deci sa kojima svi saosećaju i brinu o njihovim sudbinama.

„Zanimljivo je da odgledaju ovu predstavu jer ona šalje poruku – budi to što jesi. Sve njih muči pitanje kako se snaći u nekoj novoj sredini i kako ostati ono što jesi. Priča o kojoj ćemo danas govoriti na pozorišni način je o maloj kuci koja je prepuna kompleksa kako izgleda i kako joj se svi rugaju i prkose. Ali na kraju shvata da je najbolje da budeš onakav kakav jesi. To je lako učiniti u mestima u kojima si rođen, ali kad odeš u nepoznatu sredinu mnogo je teže zadržati sve ono što tebe čini posebnim. Nadam se da će deca iz naše igre shvatiti da treba da izdrže sve sa čim se suočavaju“, rekao je Boškov.

Migrantkinja Alaha iz Avganistana, koja ima 15 godina, rekla je da u Srbiji živi već tri godine i da trenutno boravi u Prihvatnom centru u Subotici.

„Želim da odem u Mađarsku i da započnem život tamo. Ovde sam sama, bez porodice. U Centru učimo i upoznajemo nove drugare, a tako je i danas. Dok sam ovde često sam na kompjuteru, a učim i engleski jezik. Volim pozorište i danas ću da uživam“, rekla je ona.

Migrantkinja Marian iz Avganistana kaže da bi volela da ode u Nemačku.

„Iz Avganistana sam, ali sam rodjena u Iranu. Sada sam u Srbiji u Prihvatnom centru u Kikindi, ali želim da odem u Nemačku. Veoma volim da glumim i volim da gledam predstave u pozorištu. Često sam glumila u našem Centru u Kikindi kada smo imali aktivnosti“, dodala je Marian.

Današnja predstava je jedna od aktivnosti koju je organizovala Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u okviru Podrške Evropske unije opštinama i gradovima u kojima borave migranti.