Likovna radionica sa migrantima u Krnjači

Profesori Srednje tehničke škole „Drvo art“ osmislili su kreativne likovne radionice, grafike i vitraža, na kojima učenici migranti stvaraju zajedno sa učenicima „Drvo art“ škole, a na temu života migranata. Cilj projekta „Slika-hiljadu reči“ je bolje uključivanju učenika migranata u redovno obrazovanje.

Prva radionica je realizovana u Centru za azil u Krnjači, a učestvovalo dvanaestoro deceUčesnici radionice su se prvo upoznali sa pojmom umetničke grafike, materijalima i alatima koji se koriste i bili su u prilici i sami da probaju kako se radi grafički otisak. Koristili su posebne nožiće za linorez, grafičku boju i valjak.

„Deca su divna, lepo vaspitana i talentovana. Način na koji razmišljaju, stvari koje pokazuju kroz svoje radove, ostavio je utisak na mene. Oduševljena sam njihovim načinom razmišljanja i kreativnošću. Veoma mi se svidelo ovo iskustvo i volela bih da nastavimo saradnju i ubuduće“, rekla je nastavnica Jelena Kostić.

Na sledećim radionicama učenici migranti će putem video linka pratiti kako se dalje razvijaju njihova likovna rešenja uz pomoć učenika srednjoškolaca. Na kraju projekta će biti realizovana izložba ovih likovnih radova.

Srednja tehnička škola „Drvo art“ školuje učenike za trogodišnje i četvorogodišnje profile u tri oblasti: obrada drveta, pejzažna arhitektura i umetnost. Tokom školovanja velika pažnja se posvećuje stručnoj praksi i saradnji sa socijalnim partnerima, a nakon završenog školovanja učenici lako nalaze posao, samozapošljavaju se ili nastavljaju školovanje.