Kvalitetnije snabdevanje vodom za 73.000 korisnika u Obrenovcu

U sklopu Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji, 70,000 evra investirano je u modernizaciju postrojenja za prečišćavanje vode “Zabrežje” u opštini Obrenovac.

Postrojenje za prečišćavanje vode „Zabrežje“ obezbeđuje vodu za piće za 73.000 potrošača i pokriva 22 od 29 naselja u opštini Obrenovac. Od otvaranja Prihvatnog centra za migrante, broj korisnika povećan je za oko 1.000. Značajnih investicija u održavanje i nadogradnju opreme nije bilo još od otvaranja “Zabrežja” pre 32 godine, a vodovodna mreža ozbiljno je bila oštećena u celoj opštini, naročito u lokalnoj zajednici u kojoj se nalazi Prihvatni centar.

Modernizacija postrojenja značajno je doprinela jačem pritisku vode u domovima Obrenovčana i poboljšala je kvalitet vode za piće. Pravilno tretirana i filtrirana voda sada ispunjava propisane zdravstvene standarde, što takođe smanjuje i higijenske rizike.

Održivo snabdevanje vodom, osigurano novim tehnologijama i opremom, posebno je važno, imajući u vidu da propisi o zaštiti voda i odlaganja otpadnih voda postaju strožiji zbog očekivanog nedostatka vode u narednim godinama/decenijama.