Komunikacija i kulturno-istorijska razmena kao linije spajanja

Tokom maja (10. i 11.), aktivnosti podrške migrantima u Republici Srbiji obuhvatile su socijalne i kulturološke radionice u centrima za azil u opštinama Tutin i Sjenica, dok su migranti smešteni u opštini Bela Palanka obišli istorijsko-kulturno nasleđe grada Niša i Srbije.

U opštinama Tutin, Sjenica i Bela Palanka boravi oko 400 migranata, kako samaca tako i porodica iz Avganistana, Irana, Pakistana. Kroz radionice pod nazivom „Kad fotografije pričaju…“, migrantima se pruža nesvakidašnja prilika da međusobno podele svoje životne priče, iskustva putovanja migrantskom rutom, porodične vrednosti, običaje, kao i sa domaćim stanovništvom u Srbiji i pružaocima usluga u prihvatnim centrima.

Prema utiscima učesnika, radionice nisu samo prilika za bolje upoznavanje i veće međusobno razumevanje, već i svojevrsni emotivno-psihološki ventil i moralna podrška koja im je potrebna.

Pored toga, populacija migranata, koja već duže vreme boravi u Srbiji, ima želju da upozna Srbiju, njenu istoriju i nasleđe. Stoga je organizovan turistički obilazak migranata smeštenih u Beloj Palanci,  Gradu Nišu, koji je obuhvatio posetu Niške tvrđave i Univerziteta, kao i arhitektonskog simbola ovog grada, Ćele-kule.

Dmitryk (20) iz Iraka, kaže da je izlet bio fantastičan i da prvi put učestvuje u organizovanom obilasku nekog grada, kao i da je Ćele-kula ostavila na njega jak utisak.

Ove aktivnosti su realizovane u okviru podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji.