Komesarka Johanson posetila Srbiju

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson posetila je 16. marta Srbiju. Ona se sastala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i premijerkom Anom Brnabić, ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

 

Prisustvovala je potpisivanju sporazuma kojim Srbija postaje pridruženi član Evropske mreže za migracije. Reč je o forumu stručnjaka za migracije u kome se razmenjuju podaci, politike i iskustva o migracijama.

Komesarka Johanson se po dolasku u prepodnevnim časovima najpre sastala sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Bratislavom Gašićem na graničnom prelazu Horgoš na granici Srbije i Mađarske. Primila ih je zajednička patrola Granične policije Srbije i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu – Fronteks.

Novoimenovani direktor Fronteksa, Hans Leijtens, bio je u pratnji komesarke Johanson.

Prema komesarkinim rečima, angažovanje pripadnika Fronteksa na teritoriji Srbije je praktičan pokazatelj posvećenosti Evropske unije saradnji sa Srbijom.

„Zajedničke patrole čuvaju granice, rade na sprečavanju i suzbijanju kriminalnih aktivnosti i krijumčara“, rekla je Johanson i dodala da je naredni korak u saradnji revizija sporazuma između Srbije i Fronteksa, koji će dati novi mandat evropskoj Agencije za graničnu i obalsku stražu.

Johanson je na svim svojim sastancima istakla da EU i Srbija aktivno i zajednički rade na jačanju borbe protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja ljudi na granicama.