Komesarka Johanson posetila Prihvatni centar u Obrenovcu i granicu sa Bugarskom

Tokom dvodnevne posete Srbiji, evropska komesarka za unutrašnje poslove, Ilva Johanson, posetila je Prihvatni centar u Obrenovcu, koji je nedavno obnovljen u okviru Podrške EU upravljanju migracijama u Srbiji. U pratnji ambasadora EU u Srbiji Sema Fabricija, komesara za izbeglice i migracije Vladimira Cucića, državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova, Bojana Jocića, pomoćnika ministra finansija Marka Jovanovića i člana veća Opštine Obrenovac Dragana Mladenovića, komesarka je obišala objekte za smeštaj i ishranu  u okviru centra i razgovarala je sa nekoliko korisnika.

U okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji, u bivšem vojnom objekatu „Bora Marković“ u opštini Obrenovac, rekonstruisane su četiri smeštajne zgrade, kuhinja, dve toplotne podstanice, kao i prostorija za kontrolu i infrastruktura. Centar i njegovi sadržaji (životni prostor, obrazovni centar, biblioteka, kuhinja, trpezarija) adekvatno su opremljeni u skladu sa evropskim standardima. 

„Važno je pokazati na delu kako funkcioniše podrška EU u Srbiji. Bitno je izgraditi dugotrajni i uređeni sistem upravljanja migracijama. Nijedna zemlja to ne može sama. Ne samo unutar EU, već to moramo zajedno i sa našim partnerima iz okruženja. Saradnja je ključna. Migracije nisu nov fenomen, one su uvek postojale i nikada neće prestati. Zato smo ovde da pojačamo saradnju – kontrolu granica, sprečavanje krijumčarenja, upravljanje migracijama, kao i u drugim oblastima vladavine prava. Migranti donose jednu novu energiju. Kao i svi ljudi, imaju svoje nade i svoje snove. Svi smo ljudska bića koja imaju svoje dostojanstvo”, rekla je komesarka Johanson.

Ona je obišla i granični prelaz prema Bugarskoj, gde je obeležen početak zajedničkog rada pripadnika “Fronteksa” (Evropske agencije za kontrolu granica i obalsku stražu) i granične policije Srbije. 

Johanson je sa ambasadorom EU u Srbiji Semom Fabricijem stigla u posetu granici, gde ih je dočekao ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin. Ovom prilikom komesarka je istakla da je zajednički rad “Fronteksa” i srpske granične policije važan za sprečavanje međunarodnog, prekograničnog i drugih vidova kriminala, kao i iregularnih ulazaka.

„Zadovoljna sam  i lično sam veoma srećna što sam danas ovde. Iregularne migracije se odvijaju preko granice i zato je jako važno da radimo zajedno na sprečavanju takvih aktivnosti. Ponosna sam na “Fronteks”, na agenciju od koje svi mnogo očekujemo i koja se svakim danom sve više razvija u svojim aktivnostima“, rekla je Johanson.