Jedna majica, jedan život, jedna priča…

Majke i deca migranti iz prihvatnog centra u Vranju učestvovali su u dvodnevnoj radionici u tom gradu pod nazivom „Kada majice pričaju“ 23. i 24. oktobra 2018. Iste radionice su odrzane sa migrantima smeštenim u Prihvatnom centru u Bujanovcu 25. i 26. oktobra.

Psiholog Dragan Veselinović rekao je da su migranti na radionici mogli da iskažu svoju kreativnost, a pored toga su dobili i psihocijalnu podršku i pomoć.

„Prvog dana migranti su na radionici najpre pričali o tome zbog čega su napustili svoje domove, a potom su na poleđini majica oslikavali simbole vezane za njihovu prošlost. Drugog dana govorili su o budućnosti, o tome gde žele da idu, a zatim su na prednjoj strani majica simbolima oslikavali svoju budućnost“, izjavio je Veselinović.

On je kazao da su migranti po završetku radionice dobili unikatne majice koje sa prednje strane predstavljaju njihovu budućnost, dok pozadina predstavlja prošlost i ono čemu ne žele da se vrate.

„Cilj radionice je da se migranti odvoje od svoje turobne svakodnevnice, crnih misli i neizvesnosti kojom su okupirani. Cilj je takođe da se lokalna zajednica malo više uključi u upoznavanje sa migrantima kako bi se prevazišle predrasude koje postoje“, naglasio je Veselinović.

Hakimaki Šaovaz iz Irana istakla je da su svi učesnici radionice uživali u druženju i u slikanju.

„Bilo je zaista mnogo lepo, posebno za decu. Deca vole da slikaju i da se izražavaju bojama“, kazala je Šaovaz.

Aktivista udruženja „Budi muško“ Nikola Stevanović izjavio je da je već imao priliku da učestvuje u radionicama sa migrantima, ali da svaki takav događaj predstavlja novo iskustvo.

„Na nekim radionicama sam bio predavač, a na nekima, kao sada, učesnik. Utisak je sasvim drugačiji, jer su migranti mnogo otvoreniji prema učesnicima nego prema predavačima“, rekao je Stevanović.

Radionicu u Vranju organizovala je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u sklopu Podrške Evropske unije opštinama i gradovima na čijim teritorijama borave migranti.