Izložba fotografija „Ostavljena sećanja“ u Beogradu

Danas je građanima Beograda predstavljena izložba fotografija pod nazivom „Ostavljena sećanja“ na platou ispred Filozofskog fakulteta. Izložbeni opus se sastoji od 20 fotografija zagubljenih, zaboravljenih igračaka migrantske dece koja su se našla u Srbiji na hiljade kilometara udaljeni od svojih domova.

Izložba je organizovana u okviru Podrške Evropske unije opštinama i gradovima na čijim teritorijama borave migranti, a autorka izložbe Milica Anđelković-Jovanović iz Međunarodne organizacije za migracije pojasnila je kako su nastale fotografije.

“Kada sam počela da radim u Prihvatnom centru u Preševu, jedan mudar čovek mi je rekao kako imam moralnu obavezu da zabeležim i od vremena sačuvam činjenice vezane za tu veliku seobu naroda na Zapad i dalje. Igračke su asocijacija na detinjstvo dece koja su prešla hiljade kilometara. Deca najteže osećaju breme odluke svojih porodica da, bežeći od rata i siromaštva, krenu na putovanje. Igračke su jedino što ostaje iza malih života koji u naručju svojih porodica, kroz sunce, kišu i hladnoću, džinovskim koracima hitaju ka sanjanoj Evropi“.

Izložba je do sada obišla pet gradova u Srbiji i videlo ju je više od 40.000 ljudi.

O važnosti izložbe koja je  svedočanstvo o ogromnim migracijama na početku trećeg milenijuma, o reci ljudi koja je prošla kroz Srbiju i nastavila put ka Zapadnoj Evropi, govorio je i Pol-Anri Prese, predstavnik Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji:

„Veliki broj jeste prošao, ali manji broj migranata i izbeglica i dalje je u Srbiji, trenutno njih oko 4.500. Nažalost, velikom delu populacije u Srbiji migranti su i dalje nevidljivi. I zbog toga je ova izložba važna, da ukaže na probleme ove populacije i približi ih lokalnom stanovništvu u opštinama i gradovima gde su migranti smešteni. U ovom momentu i dalje je više od 900 dece migranata u prihvatnim i centrima za azil u Srbiji. Deca su uključena i u obrazovni sistem, a svi mi treba da im omogućimo što bezbrižnije i srećnije detinjstvo. Upravo ovaj aspekt bitan je deo Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji“, izjavio je Prese.

Predstavljanje izložbe jepropraćeno multimedijalnim programom koji je svojevrsna retrospektiva izazova sa kojima se Srbija suočila kada je reč o velikom prilivu stanovništva iz Azije i Afrike od 2015. godine.

Aleksandra Dimić iz Komesarijata za izbeglice i migracije podsetila je da je Srbija i dalje zemlja tranzita, sada sa produženim boravkom migranata koji nisu u mogućnosti da nastave put ka zemljama željene destinacije, pa neki od njih borave u Srbiji i do dve godine.