I deca migranti na “Kraljevskom karnevalu” u Banji Koviljači

Banja Koviljača je u nedelju 23. juna 2019. godine bila domaćin devetog po redu „Kraljevskog karnevala“, koji je okupio 29 karnevalskih grupa iz Srbije i regiona. Udruženje građana „Kraljevski karneval“, uz podršku Grada Loznice, mesne zajednice Banja Koviljača, Turističke organizacije grada Loznice i Centra za kulturu „Vuk Karadžić“, već tradicionalno, organizuje bal pod maskama i okuplja više od 500 učesnika u ovom banjskom mestu.

Pored velikog broja učesnika iz drugih gradova i zemalja, ove godine su se karnevalu priključila i deca migranti iz Centra za azil u Banji Koviljači. U okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji obezbeđeni su neophodni uslovi i materijal za izradu karnevalskih maski, koje su zajedno predstavili srednjoškolci iz Loznice i deca migranti. Zajednički rad na izradi maski i pripremi performansa je bio prilika da se mladi iz različitih kultura zbliže, ojačaju prijateljstvo i da se kreativno izraze.

Deca migranti su zajedno sa svojim drugarima iz Loznice zasluženo dobili ogroman aplauz. Dragica Lakanović iz Međunarodne organizacije za migracije je rekla da prvi put ove godine učestvuju na karnevalu i dodala: „Deca migranti su oduševljeni, dopada im se sve što su videli i jako im je drago da su učestvovali u organizaciji i kreiranju maski. Pojavili smo se u divnim kostimima i nadam se da ćemo imati prilike da učestvujemo i sledeće godine“.

Karnevalska manifestacija i uključenost velikog broja institucija i organizacija pokazuje veliku spremnost Grada Loznice da ulaže u zajedništvo svih stanovnika, da stvori društvo zasnovano na toleranciji, poštovanju različitosti i interkulturalnosti.

Muzika, raznolikost maski, mnoštvo boja i lepota prirode, kao i različite kulture su izmamili osmehe i lepo raspoloženja učesnicima i gostima i učinili da deveti „Kraljevski karneval“ bude uspešno završen.

Naziv „Kraljevski karneval“ treba da podseti na status i ugled koji je Banja Koviljača imala u vreme kralja Aleksandra Karađorđevića (1888-1934). Cilj manifestacije je da obogati kulturno-umetnički program Banje Koviljače i da posetiocima približi neka od obeležja ove poznate zdravstveno-turističke destinacije Srbije.