Film “Close(d)” prikazan u EU info centru u Beogradu

U EU info centru u Beogradu je u utorak 12. novembra 2019. održana projekcija dokumentarnog filma o migracijama „Close(d)“. Autorka filma je Brigite Kuhar, a režirao ga je Boriša Simović.

Publiku su činili predstavnici diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, državnih institucija uključenih u upravljanje migracijama, kao i studenti Geografskog fakulteta Beogradskog univerziteta sa profesorkom Danicom Šantić.

Ambasador Sem fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, pozdravio je prisutne i osvrnuo se na aktuelna dešavanja u oblasti migracija. Nakon njega obratili su se Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije, Svetozar Aleksov, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i autorka filma Brigite Kuhar.

CLOSE(D)“ tretira temu migracija u Srbiji, s akcentom na migrantima iz Azije i Afrike. Sniman je u periodu novembar 2018 – jun 2019. godine. Sadrži, između ostalog, scene u prihvatnim i centrima za azil gde migranti borave dok su u Srbiji, prizore dece koja idu u škole, brojne arhivske snimke migranata dok prelaze granice, sami i sa krijumčarima… Film ima i internacionalnu dimenziju zahvaljujući snimcima sa ulica Beča iz kvartova koji su mahom naseljeni ljudima koji su došli u Austriju iz Afrike ili Azije.

Film nudi podsećanje da je više od milion migranata, mahom Sirijaca, Iračana, Avganistanaca i Pakistanaca, prošlo od sredine 2015. kroz Srbiju na putu ka zemljama Zapadne Evrope. Ta kretanja se nisu zaustavila, mada su od marta 2016. godine u značajno manjem obimu.

Podaci za ovu i prošlu godinu kažu da kroz Srbiju prođe više od 20.000 migranata godišnje. Veliki broj njih, uprkos brojnim pokušajima, ne uspeva da pređe granice Srbije i ostaju „zaglavljeni“ u Srbiji. Veći deo ovog filma upravo je posvećen njima.

Film postavlja pitanja – ko su migranti, koja su njihova iskustva, šta ih je dovelo dovde, gde će dalje, čemu se nadaju, kako ih je Srbija primila…

Reč je o nekomercijalnom ostvarenju, koje je finansirano u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji.