Evropska unija podržava Srbiju u upravljanju migracijama

Upravljanje migracijama bila je jedna od glavnih teme posete evropskih diplomata Vranju, Preševu i Bujanovcu u petak 10. decembra 2021.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre, zajedno sa ambasadorom Belgije Kunom Adamom, ambasadorom Austrije Nikolausom Luterotijem, ambasadorkom Portugala Virdžinijom Mendez da Silva Pinom, otpravnicom poslova Ambasade Slovačke Monikom Podsklanovom Šuhajdovom i otpravnikom poslova Ambasade Mađarske, Zoltom Ištvanom Memetijem, obišao je Centar za azil u Vranju i Prihvatni centar u Preševu.

Prilikom posete prihvatnom centru u Preševu, ambasador Žiofre istakao je humani pristup migracijama koji je Srbija zauzela obezbeđujući svim migrantima hranu, zdravstvene usluge i obrazovanje bez obzira na njihov pravni status.

“Danas smo posetili i radove u vranjskom Centru za azil, i ovde smo u Prihvatnom centru u Preševu jer želimo da istaknemo značaj koji pridajemo saradnji sa Srbijom po pitanju migracija i izbeglica. Jako cenimo human način na koji je Srbija pristupila tretmanu migranata i izbeglica osiguravajući im osnovne uslove za život. EU je do sad obezbedila 130 miliona evra i nastavićemo podršku, jer je ovo pitanje koje zahteva angažman svih. Upravo na Međunarodni dan ljudskih prava hteo bih da istaknem važnost vladavine prava, demokratije i zaštite prava svakog pojedinca. Takođe, Srbija je vredno radila i na usklađivanju svoje politike migracija i sistema azila i pravnog okvira sa pravnim tekovinama EU i za veoma kratko vreme je uradila ono što bi inače moglo da traje mnogo duže”, izjavio je ambasador Žiofre ističući dobru saradnju EU i Srbije u upravaljanju migracijama. “Zemlje članice uključene su kao partneri Srbije u kontrolu granica, gde zajedno štitimo granice u borbi protiv krijumčarenja i trgovine ljudima”, zaključio je ambasador Žiofre.

Kako je navedeno tokom obilaska, podrška Evropske unije Srbiji u upravljanju migracijama iznosila je oko 130 miliona evra od 2015. godine, a Komesarijat za izbeglice i migracije važan je partner kada je reč o realizaciji projekata u ovoj oblasti.

“Drago nam je da su naši partneri iz EU prepoznali naše odgovorno postupanje i nadamo se da ćemo nastaviti zajednički posao da odgovaramo velikom izazovu kao što je upravljanje migracijama”, rekao je Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije.

Delegacija je obišla i radove na Centru za azil u Vranju, koji finansira Evropska unija.