EU podržava sistem socijalne zaštite u Srbiji

Podrška sistemu socijalne zaštite u okviru Podrške EU upravljanju migracijama u Srbiji nastavljena je i tokom 2022. godine.

Kroz angažman dodatnog osoblja, unapređen je rad 20 ustanova socijalne zaštite, od toga 16 centara za socijalni rad, tri ustanove za smeštaj korisnika: Zavod za vaspitanje dece i omladine Beograd, Zavod za vaspitanje omladine Niš, Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine Beograd – Dom „Jovan Jovanović Zmaj“, kao i Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima. Takođe, angažmanom Tima za migracije podržan je i rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kada je reč o korisnicima, u toku 2022. godine u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj boravilo je 72 maloletnika bez pratnje.

Unapređivane su i veštine zaposlenih. Omogućeno je da oko 100 profesionalaca u sistemu socijalne zaštite prođe obuke iz relevantnih tema za rad sa migrantskom populacijom.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zajedno sa nacionalnim i međunarodnim partnerima, nastaviće da podiže kvalitet i standard rada i organizacije sistema socijalne zaštite u pružanju zaštite najranjivijim kategorijama izbegličke i migrantske populacije i u narednom periodu.

Humanost i odgovornost prema svima kojima je potrebna pomoć i zaštita, kao i prema svim građanima Republike Srbije, ostaje prioritet ove institucije u oblasti upravljanja migracijama.