Eko radionica za migrante u Subotici

Eko radionica za migrante smeštene u Prihvatnom centru u Subotici održana je 21. marta na etno salašu „Roda” nadomak Subotice.
Migranti su imali priliku da se upoznaju sa tradicionalnim zanatima poput tkanja, rezbarenja, pustovanja vune, neobičnim alatkama, nesvakidašnjim i nepoznatim za kulture Bliskog i Dalekog Istoka. Pripremali su tradicionalne kulinarske specijalitete iz Avganistana, kao što su kabuli palau i perkelt i štrudlu sa makom.

Naročito izazovno i novo za migrante bila je izrada karpatskog totema u duborezu.
Na pitanje o utiscima koje nose sa sobom posle ovog druženja, Matin Pejkar iz Avganistana odgovora:
„Ovo je bio lep i interesentan dan, pogotovo zato što danas proslavljamo prvi dan naše Nove Godine“.
Navibi Frista, njena sunarodnica, dodaje: „Bio je ovo radostan dan za nas i decu, uživali smo učeći nešto novo, naročito kada je reč o jelima u Srbiji“.

U PC Subotica smešteno je 63 migranta i izbeglica, porodica i samaca iz Avganistana, Iraka i Irana. Ovo je jedna od aktivnosti koja se sprovodi u sklopu podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji, s ciljem da olakša migrantskoj populaciji boravak u Srbiji, da unapredi razumevanje lokalnih zajednica i migranata, kao i da razvije atmosferu otvorenosti i interesovanja za kuture kojima migranti pripadaju.