Druženje i nova iskustva za migrante u Srbiji

U toku protekle sedmice, od 25. do 28. aprila 2018. godine, održano je nekoliko društvenih i sportskih aktivnosti namenjenih migrantskoj populaciji svih uzrasta koji borave u prihvatnim i centrima za azil u Srbiji.

Za porodice migranta smeštenih u Centru za azil u Bogovađi organizovana je poseta Zoološkom vrtu u Beogradu. Prema rečima roditelja migranata ali i dece, ovakve prilike za upoznavanje sredine i svega onog što ona nudi u Srbiji im znače mnogo. I ovog puta mališani su imali mogućnost da dožive i nauče nešto novo i da provedu nesvakidašnji dan van Centra za azil.

Protekla sedmica je bila i u znaku sportsko-rekreativnih sadržaja. Naime, u Prihvatnom centru u Obrenovcu održan je celodnevni fudbalski turnir pod nazivom „Dan fudbala“ u kojem je učestvovalo šest ekipa migranata i pružalaca usluga.

Ovi događaji pozitvno utiču na atmosferu u Centru. Prema rečima Gorana Savića, jednog od učesnika turnira i zaposlenog u Komesarijatu za izbeglice i migracije, ono što je važno je druženje i „da se migranti osete kao na svom terenu“.

U Prihvatnom centru u Obrenovcu boravi oko 600 migranata, većinom samaca. Neki od njih poput Faruka Hana (31) i Farhanule (22) iz Pakistana borave u Obrenovcu duže od osam meseci. Osećaju se bezbedno i cene dobronamernost građana.

„Prošetamo često gradom i nemamo nikakvih problema. Narod je veoma dobar, ali nemamo mogućnost da radimo. Moja želja je da odem negde u Evropu, gde mogu da radim i napravim dom“, rekao je Faruk Han.

Jedna od opština – domaćina u Srbiji u kojima su smešteni migranti je i Bosilegrad. U Prihvatnom centru u Bosilegradu su smeštene porodice. Deca školskog uzrasta pohađaju osnovnu školu u Bosilegradu, pa je u subotu 28. aprila organizovan izlet dece migranata i njihovih vršnjaka sa kojima pohađaju nastavu, zajedno sa nastavnicima, na Vlasinsko jezero. Deca su provela dan u prirodi, upoznajući se sa lepotama Srbije i družeći se sa vršnjacima.

Ove aktivnosti, kao i mnoge koje će uslediti, realizuju se u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji.