Devojčicama migrantkinjama nagrade na literarnom konkursu u Aleksincu

Na 22. Književnim susretima „Gordana Brajović“ u Aleksincu, na kojima se tradicionalno nagrađuje najbolja knjiga za decu i mlade i najbolji đački radovi u oblasti proze i poezije, ove godine dve prve nagrade pripale su devojčicama migrantkinjama iz Centra za azil u Banji Koviljači.

Učenici četvrtog razreda škole „Vera Blagojević“ Sani Malikzai iz Avganistana pripala je prva nagrada, a Ateni Khorami iz Irana, takođe učenici četvrtog razreda , pripala je druga nagrada. Treću nagradu osvojio je njihov drug iz odeljenja Đorđe Negrić.

Sana Malikzai kazala je da je sa porodicom već dve godine u Srbiji i da već dobro govori srpski jezik.

„Pisala sam na srpskom jeziku pesmicu o tome ko sam ja i odakle dolazim. Pisala sam da imamo sreće što smo ovde jer u Avganistanu nije mir, ali da ovo nije kraj našeg putovanja. Želimo  da imamo bolje sutra, ali i da jednog dana ponovo odemo u Avganistan“, rekla je Sani Malikzai.

Atena Khorami iz Irana objasnila je da se u njenoj pesmici govori o prirodi i onom što ona vidi kroz svoj prozor.

„Kada sam došla u Srbiju bila sam usamljena. Sada imam mnogo drugarica u odeljenju. Sviđa mi se ovde, ljudi su veoma dobri“, rekla je Khorami.

Mirjana Mihok, učiteljica OŠ „Vera Blagojević“, kazala je da su Sana i Atena sa drugom decom pisale na temu „Moj prozor“ i pokazale da su veoma talentovane.

„U početku smo komunicirali sa njima na engleskom jeziku. Redovno su pohađale nastavu, potrudile su se i prilično dobro savladale jezik. Nastavile su da pišu pesmice i nakon konkursa u Aleksincu na kome su osvojile nagrade“, izjavila je Mihok.

Ona je kazala da je Sana Malikzai osvojila i pohvalu na konkursu „Pozdrav pesničkom proleću“ u Loznici, a njihove pesme škola je poslala na još dva literarna konkursa. Takođe, njihov likovni rad na temu multikulturalnosti učestvuje na međunarodnom konkursu.

Na literarni konkurs koji je raspisan u okviru 22. Književnih susreta „Gordana Brajović“ pristiglo je 160 učeničkih radova iz 54 osnovne skole, iz cele Srbije i Bosne i Hercegovine.