Deca migranti učestvovala na radionici sa somborskim osnovcima

Organizacija Somborski edukativni centar organizovala je danas u tom gradu dramsku radionicu o interkulturalnosti na kojoj su učestvovala deca iz osnovnih škola i deca migranti, smeštena u Prihvatnom centru u okolini grada.

Radionica je organizovana u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije u Srbiji (IOM) u okviru Podrške Evropske unije opštinama i gradovima na čijim teritorijama borave migranti, sa ciljem da se deci koja se nalaze u prihvatnim centrima boravak učini lakšim i zanimljivijim.

„Osnovani smo da bismo radili radionice sa decom iz marginalizovanih grupa, ali smo počeli da se bavimo i drugim stvarima poput jezičkih i dramskih radionica. Bilo je logično da kada su se u našem gradu pojavila deca migranti da počnemo nešto zajedno sa njima da radimo“, rekla je Anđelka Vlaškalić iz Somborskog edukativnog centra.

Prema njenim rečima, ideja radionica nije da edukatori idu u Prihvatni centar, već da decu dovedu u grad i da ih izmeste iz uslova u kojima žive svaki dan tokom višemesečnog boravka u Srbiji.

„Želimo da  rade ono što je deci svojstveno, a to je da se igraju i da se kroz tu igru povežu i sa našom decom. Trenutno je u toku jedna dramska radionica na kojoj pokušavamo da decu malo opustimo i učimo ih nekim dramskim tehnikama“, rekla je Vlaškalić.

Najavila je da će deca migranti učestvovati i u proslavi Dana dečjih prava, koji se u Somboru organizuje dugi niz godina, a obeležava se u celom svetu 20. novembra.

„Tada ćemo imati jedan performans i izložbu svih dečjih radova koje su deca slala na konkurs, a tema je bila borba protiv nasilja, sreća i slično“, dodala je ona i kazala da će na toj izložbi biti predstavljeni i radovi dece migranata iz Sombora.

Današnju radionicu pohađalo je 25 dece, a kako je ispričala Vlaškalić, ovakav način rada bitan je da bi se deca „osećala prirodnije u sredini koja za njih nije prirodna, nakon što su izmeštena iz svojih domova“.

Dečak  Birhan Kaso došao je u Srbiju iz Iraka i kako je kazao, već je stekao i nekoliko prijatelja u Somboru, zahvaljujući radionici na koju je došao i činjenici da pohađa nastavu u jednoj od somborskih škola.

„Mnogo stvari mi se dopada u Somboru, ovde je zaista predivno i volim da idem u školu ovde. Naučio sam i neke reči na srpskom jeziku“, kazao je dečak Birhan.

Njegov vršnjak iz Sombora Borko Rajkovača, rekao je da prvi put prisustvuje radionici na kojoj učestvuju i deca koja nisu iz Srbije.

„Nisam nikada bio, ali mnogo mi se sviđa, deca su dobra i sve je lepo. Znam i neka imena, ali ne znam odakle su došli. Neki znaju srpski, ali najčešće koristimo engleski“, kazao je Borko.