Deca iz Pirota pravila novogodišnje ukrase za jelku

Deca iz pirotske Predškolske ustanove „Čika Jova Zmaj“ i deca migranti iz Prihvatnog centra u Pirotu imala su danas priliku da se druže, prave novogodišnje ukrase i njima okite jelku na kreativnoj radionici organizovanoj u vrtiću „Prvomajski cvet“.

Predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj Jelena Marić Luković kazala je da je radionica organizovana u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji.

„U susret novogodišnjim praznicima, a u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji, igraonica vrtića “Prvomajski cvet” opremljena je ovih dana igračkama i didaktičkim materijalom, čija je vrednost više od 300.000 dinara“, kazala je Marić Luković.

Direktorka PU „Čika Jova Zmaj“ Milka Colić izjavila je da su igračke i didaktički materijal preko potrebni vrtiću „Prvomajski cvet“, jer taj vrtić ima više od 300 dece.

Ona je rekla da je u „Prvomajskom cvetu“ trenutno  petoro dece migranata, ali da se njihov broj stalno menja.

Pomoćnik gradonačelnika Niša Bojan Ranđelović podsetio je da je Pirot jedna od 18 lokalnih samouprava u kojima se nalaze centri za smeštaj migranata.

Prema njegovim rečima, Evropska unija učinila je dosta na jačanju kapaciteta opština, gradova i njihovih ustanova tokom čitave migrantske krize.

„Druženje naše i dece migranata omogućava da se ona bolje upoznaju i da deca migranti lakše podnesu teškoće sa kojima se njihove porodice suočavaju“, rekao je Randjelović.

On je podsetio da se u prihvatnom centru u Pirotu trenutno nalazi oko 50 dece migranata.