Deca iz Centra za azil u Krnjači u poseti Hemijskom fakultetu u Beogradu

Deca migranti iz Centra za azil u Krnjači danas su posetili Muzej i laboratoriju Hemijskog fakulteta u Beogradu, gde su im prezentovani neki od naučnih eksperimenata.

Studentkinja Hemijskog fakulteta Slađana Savić provela je decu kroz Muzej hemije u kom je smeštena zbirka srpskih velikana iz te oblasti.

„Deca su videla jedan deo srpskog kulturnog nasleđa iz oblasti hemije, razne bočice koje su stare više od 150 godina, kao i eksponate i instrumente koji su se nekad koristili u hemijskoj laboratoriji“, kazala je ona.

Po njenim rečima, migrante je najviše zanimao mineral gvoždje sulfid, koji je poznat kao „lažno zlato“.

Student Hemijskog fakulteta Bojan Đokić pokazao je migrantima neke od hemijskih ogleda i ocenio da je za decu jako bitno da poznaju najvažnija svojstva različitih supstanci.

„Oni su videli demonstracione oglede, kao što su hemijski duh iz boce, veštačka krv, voda vatru pali. Naučili smo ih da požari koji su nastali paljenjem električnih instalacija ne mogu da se ugase vodom“, rekao je on.

Migrantkinja Hena Ahmedi kazala je da već dve godine živi u Srbiji gde se oseća „nekada dobro, a nekada loše“.

„Danas su nam pokazali neke zanimljive stvari iz oblasti hemije i prirodnih nauka. To mi se sviđa, jer želim da budem lekar“, rekla je Ahmedi.

Migrant Farhad Nuri kazao je da mu se najviše dopalo što je na Hemijskom fakultetu video so, zlato i bakar.

„Imam 12 godina i dolazim iz Avganistana. Hemija je zanimljiva, ali bih ja voleo da se bavim fudbalom“, rekao je Nuri.

Dodao je da želi da ode u Švajcarsku, jer mu stric živi u toj zemlji.

Današnju posetu Hemijskom fakultetu organizovala je Međunarodna organizacija za migracije u partnerstvu sa Komesarijatom za izbeglice i migracije, a u okviru Podrške Evropke unije opštinama i gradovima u kojima borave migranti.