Poglavlje 12: usaglašavanje propisa o tretiranju hrane jonizujućim zračenjem
Tretiranje hrane i sastojaka hrane jonizujućim zračenjem je metoda koja se u svetu sve češće primenjuje kao način konzervacije hrane. U oblasti pregovaračkog poglavlja 12, PLAC III projekat pružio je podršku nadležnim institucijama Srbije u usaglašavanju zakonodavstva sa zakonima EU u toj oblasti.
Podrška je pružena Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu poljiprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kako bi se izvršila harmonizacija sa relevantnim EU zakonima i pripremila nacionalna administracija za implementaciju usaglašenog zakondavstva. U Srbiji, Zakon o bezbednosti hrane deli nadležnost između Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja, upotreba izvora zračenja definisana je Zakonom o nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti, dok izlazak na tržište reguliše Pravilnik o uslovima pod kojim hrana i predmeti opšte upotrebe tretirani jonizujućim zračenjem mogu biti stavljeni na tržište.
U EU, tretiranje hrane jonizujućim zračenjem uređeno je Direktivom 1999/2/EC koja propisuje generalne i tehničke aspekte, označavanje ozračene hrane i uslove da se izda dozvola za tretiranje hrane zračenjem. Na osnovu te direktive, sačinjena je lista nacionalnih dozvola za hranu ili sastojke hrane koji se mogu tretirati jonizujućim zračenjem kao i lista objekata u zemljama članicama koji imaju odobrenje za tretman hrane zračenjem. Implementirajuća Direktiva 1999/3/EC propisuje da se u EU jonizujućim zračenjem mogu tretirati sušeno aromatično bilje, začini i začini od povrća, a kao maksimalnu dozu zračenja određuje 10 kGy (kilogreja).
Projektne ekspertkinje Lenče Jovanovska i Jelena Vračar Filipović predstavile su na radionici održanoj 26. januara 2022. godine rezultate analize zakonodavstva Srbije, preporuke za harmonizaciju i predloge podzakonskih akata.
Predložena je harmonizcija kroz izradu zakonske osnove (izmene Zakona o bezbednosti hrane), predloga dva pravilnika, procedura zvaničnih kontrola hrane tretirane zračenjem, kao i utvrđivanje akreditovanih laboratorijskih metoda. Po rečima Jovanovske, postojeći Pravilnik je dobra osnova za harmonizaciju sa relevantnim EU zakonodavstvom.
Jovanovska je navela da je u svetu zabeležen trend rasta tretiranja hrane jonizujućim zračenjem, i to najviše u SAD i azijsko-pacifičkom regionu. Od 700.000 tona poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na taj način godišnje tretiranih u svetu, svega je jedan odsto u Evropi. Prema izveštaju Evropske komisije, u periodu 2018-2019 zračenjem su tretirane 7.892 tone hrane, od čega 80 odsto u Belgiji. Zračenje hrane kao vid konzervacije podržale su Svetska zdravstvena organizacja, Američko udruženje dijetetičara i Naučni komitet EU.
Ekspertkinja Jelena Vračar Filipović predstavila je nacrt Pravilnika o tretiranju hrane jonizujućim zračenjem koji se odnosi na hranu pogodnu za ishranu ljudi, kao i objekte u kojima može da se vrši zračenje hrane. Pravilnik propisuje zahteve za označavanje hrane, kao i zahteve koje objekat mora da zadovolji da bi se u njemu vršilo ozračivanje hrane. Preporuka projektnih eksperata je da komisija koja će se baviti tom oblasću bude multidisciplinarna i uključi i SRBATOM (Direktorat za radijacionu i nuklearnu bezbednost Srbije). Vračar Flipović je takođe predstavila procedure za službene kontrole hrane tretirane jonizujućim zračenjem.
Radionici su prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Instituta za nuklearne nauke “Vinča”.
Relevantno EU zakonodavstvo:
- Direktiva 1999/2/EC o aproksimaciji zakona zemalja članica koji se odnose na hranu i sastojke hrane tretirane jonizujućim zračenjem
- Direktiva 1999/3/EC o utvrđivanju popisa Zajednice hrane i sastojaka hrane podvrgnutih jonizujuućem zračenju
Foto galerija
Najnovije
Obaveštenje
9. april 2024.
Objavljena četvrta projektna brošura
29. mart 2024.
Održan poslednji sastanak Upravnog odbora projekta
28. mart 2024.
Pregovaračka poglavlja
- Poglavlje 1: Slobodno kretanje roba
- Poglavlje 3: Pravo poslovnog nastanjivanja i sloboda pružanja usluga
- Poglavlje 8: Konkurencija
- Poglavlje 9: Finansijske usluge
- Poglavlje 10: Informaciono društvo i mediji
- Poglavlje 11: Poljoprivreda i ruralni razvoj
- Poglavlje 12: Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika
- Poglavlje 13: Ribarstvo
- Poglavlje 15: Energetika
- Poglavlje 16: Porezi
- Poglavlje 27: Životna sredina
- Poglavlje 28: Zaštita potrošača i zaštita zdravlja
- Poglavlje 32: Finansijski nadzor
- Poglavlje 33: Finansijske i budžetske odredbe