Fudbalski turnir u Prihvatnom centru u Obrenovcu

Fudbalski teren u Prihvatnom centru u Obrenovcu juče je bio poprište pravih fudbalskih mečeva. Snage u malom fudbalu odmerili su timovi migranata smeštenih u Prihvatnom centru u Obrenovcu, zaposleni u Komesarijatu za izbeglice i migracije, kao i gostujući timovi migranata iz Centra za azil u Krnjači i tim iz lokalne zajednice.

Ovaj sportski događaj imao je za cilj približavanje lokalne i populacije migranata. Bila je ovo prilika za sticanje novih prijateljstava kroz zajedničku strast za sportom. Većina migranata učesnika turnira su mladići u dvadesetim godinama iz Avganistana i Iraka.

Ibrahim, poreklom iz Malija, sa zadovoljstvom je podelio utiske nakon turnira.

“Nismo do sada imali priliku da igramo fudbal sa domaćim klubovima. Svi smo danas bili uzbuđeni i srećni zbog mogućnosti da se kroz sport družimo i takmičimo”.

Zadovoljstvo zbog prilike da se takmiče na turniru izrazili su i igrači tima iz lokalne zajednice. Svi učesnici turnira su pokazali veliku borbenost na terenu, uz fer-plej ponašanje. Da to bude tako pobrinuo se i profesionalni sudija iz Obrenovca. Igrače je sa tribina podržavao veliki broj migranata i zaposlenih u PC Obrenovac.

Dodela pehara na kraju turnira protekla je u prijateljskoj atmosferi, uz posluženje i razmenu utisaka. Svi učesnici i prisutni složili su se da su ovakvi događaji pravi pokazatelji međusobne dobre saradnje i podrške među ljudima svih nacionalnosti.

Turnir u malom fudbalu organizovala je Međunarodna organizacija za migracije u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije, a u okviru Podrške Evropske unije opštinama i gradovima u kojima borave migranti.