Petoro mladih državnih službenika sa Zapadnog Balkana završili su posetu Srbiji, tokom koje su mogli da se upoznaju sa funkcionisanjem javnih službi. Aktivnosti su deo projekta „EU Scheme for Young Proffessionals in the Western Balkans“, koji finansira Evropska unija, a sprovodi British Council.

Završni događaj održan je u EU info centru u Beogradu, uz prisustvo zamenice šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateje Norčič Štamcar i predstavnika Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije.

„Vi ste važan stub, budući lideri, vi ćete se boriti za neophodne promene u svojim zemljama. Nadam se da ćete iskoristiti mrežu kontakte koje ste napravili i da ćete ostati u kontaktu, da ćete biti ambasadori svojih zemalja, kako u profesionalnom tako i u privatnom životu,“ istakla je Norčič Štamcar.

„Ovaj projekat doprinosi profesionalnom razvoju, ali i povezivanju državnih službenika u regionu. Podržaćemo i naredne faze projekta, kao i svaki sledeći koji pomaže u razvoju državnih službenika,“ kaže pomoćnica ministarke za evropske integracije Tamara Delić.

 Ovogodišnja grupa učesnika koja je provela dve nedelje na regionalnoj razmeni u Srbiji su Arber Gola iz Sektora za evropske integracije opštine Đakovica, Arta Adžiu iz Kabineta zamenika premijera Vlade Severne Makedonije, Ilija Mugoša iz Kabineta predsednika Vlade Crne Gore, Tamara Bajkuša iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, kao i Kestrina Ramalari iz Agencije za razvoj investicija Albanije.

Regionalna razmena, pored jačanja regionalnih veza i razmene iskustava, obuhvata i pisanje grupnih radova. Grupi u Srbiji dodeljena je tema „Jačanje ekonomije, konkurentnosti i investicione klime u okviru procesa pristupanja EU“, i oni će svoj rad završiti tokom maja.

Share and Enjoy !

0Shares