Novosadski ogranak međunarodne studentske organizacije Erasmus Student Network bio je domaćin prve nacionalne platforme ESN-a od 23. do 25. februara, a ključna tema o kojoj se razgovaralo bila je priroda, odnosno jačanje aktivnosti ove organizacije u domenu zaštite životne sredine.

Ovaj događaj organizovan je u Startit centru, uz podršku novosadskog EU info pointa i drugih organizacija, a Novi Sad, kao nosilac titule omladinska prestonica Evrope za 2019. godinu, bio je logičan izbor pri odabiru lokacije.

Tokom radionica, članovi ESN-a Srbija, uz pomoć drugih članova i profesionalaca u oblastima volonterizma, medija i društvenih mreža razvijali su veštine koje će im biti korisne u unapređivanju rada njihove organizacije. Marija Stevuljević iz beogradskog EU info centra, koja je zadužena za vođenje društvenih mreža, održala je radionicu tokom koje su mladi slušali o tome kako publici preneti poruku putem društvenih medija, kako kreirati sadržaj koji je informativan i koji poziva na akciju, te koje su novine u algoritmima i kako s njima ići u korak.

„Društvene mreže su živa stvar, a oni koji njima rukovode ne daju nam tačna uputstva kako se menja algoritam. Međutim, važno je imati na umu da kreativnost uvek dovodi do privlačenja i povećanja publike. Trudite se da ekperimentišete sa različitim vidovima sadržaja, koji treba da bude relevantan i prilagođen ciljanim publikama i ne oklevajte u korišćenju heštegova. Na Fejsbuku je kvalitet važniji od kvantiteta tako da je bolje da imate jedan interesantan post dnevno, nego više njih koji su nezanimljivi“, rekla je ona i dodala da je veoma korisno kreirati sadržaj koji će navesti ljude da komuniciraju jedni sa drugima, a ne samo sa stranicom.

Pored saveta kako da efikasno koriste društvene mreže, mladi su dobili i savete kako da komuniciraju sa tradicionalnim medijima, kako da naprave medijski privlačan događaj, te kako da napišu saopštenje za medije, o čemu su govorile Marina Grnja Klaić i Jovana Zdjelarević iz novosadskog EU info kutka.

Pored ovih, održane su i radionice na kojima su se članovi bavili poboljšanjem unutrašnje organizacije i komunikacije, ali i one na kojima se pričalo o volontiranju, o organizovanju sportskih događaja, o poboljšavanju projekata koje sprovode, o održavanju sajtova, vođenju finansija i organizovanju treninga i seminara.

Nakon celodnevnih radionica, petak veče bilo je posvećeno zabavi, pevanju karaoka i degustaciji tradicionalnih jela i grickalica koje su učesnici doneli iz svojih zemalja i regija, a žurka dobrodošlice za strane studente koji borave u našoj zemlji u sklopu Erasmus+ programa organizovana je u subotu u Domu b-612.

Erasmus Student Network je internacionalna nevladina i neprofitna organizacija studenata koja se bavi promocijom mobilnosti među lokalnim i internacionalnim studetima. Ogranci ESN-a u Srbiji oformljeni su u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a njihovi članovi na raspolaganju su mladima koji žele da koriste Erasmus+ program mobilnosti, koji je pokrenula i koji finansira Evropska komisija.

Share and Enjoy !

0Shares