U maju 2018. godine u Evropskoj uniji je stupila na snagu Opšta uredba o zaštiti podataka (GDPR), čiji je cilj da se obezbedi maksimalna privatnost i zaštita ličnih podataka, kako bi se vratila kontrola nad podacima nazad u ruke korisnika. Po uzoru na Evropsku regulativu, od 21. avgusta 2019. godine i u Srbiji se primenjuje novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Uzimajući u obzir značaj ove teme za sve građane i važnost teme koja je od najvećeg interesa kako javnosti, tako i pojedinaca, Media i reform centar Niš i EU info kutak su u saradnji sa Pravnim fakultetom u Nišu organizovali tribinu, a zatim i radionicu za studente.

Tribina na Pravnom fakultetu okupila je studente, profesore, predstavnike institucija i civilnog sektora, ali i zainteresovanih građana. U uvodnom delu događaja, o značaju Zakona o zaštiti podataka o ličnosti govorio je prof. dr Miroslav Lazić sa Pravnog fakulteta. O praktičnoj primeni Zakona, prednostima i nedostacima, kao i uporednoj analizi evropske i srpske regulative govorili su advokat Rodoljub Šabić i IT ekspert Aleksandar Benić. Učesnici tribine su ukazali na to da u Srbiji Zakon, iako dobar u teoriji, još nije u dovoljnoj meri „zaživeo“ i da je potrebno u praksi ojačati primenu.

Naši telefoni postali su zlatni rudnici za oglašivače, jer često znaju o nama više nego mi sami. Šta pretražujemo, sa kim komuniciramo, gde se nalazimo – ovi podaci predstavljaju najvredniju robu današnjice, jer upravo zahvaljujući njima, oglašivači mogu efikasnije da nam sugerišu šta da kupimo. A možda čak i kako da razmišljamo i koje odluke donosimo.

Kako se možemo zaštititi, naročito u digitalnom okruženju i na koji način je moguće obezbediti da naši lični podaci ne budu zloupotrebljeni, samo su neke od tema o kojima je bilo reči na tribini u EU info kutku u Nišu.

Rodoljub Šabić je ovom prilikom predstavio potencijalne mehanizme zaštite pojedinaca, ukazujući na zakonske regulative koje bi trebalo da nam garantuju sigurnost, uz osvrt na to koliko se u praksi primenjuju. Aleksandar Benić je učesnicima radionice prezentovao korisne alate koji mogu pomoći da ostanemo bezbedni u digitalnom okruženju, uz savete kako da pretražujemo podatke na internetu i na šta treba obratiti pažnju.

Share and Enjoy !

0Shares