Robot Marko, materijali koji pamte oblik kad ih zagrevmo, priče o visokim temperaturama i hrani budućnosti, kafa s naučnicima, naučni kamion, izložba posvećena svetlosti i predavanje o vulkanima, bili su samo deo programa Noći istraživača, koja je ove godine održana 29. septembra u jedanaest gradova širom Srbije i u više od 250 evropskih gradova.

Održavanje Noći istraživača finansira Evropska komisija kroz program “Horizont 2020”, najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska Kiri, koji je usmeren na jačanje evropske istraživačke karijere.

Pod sloganom „Znanje na prvi ogled“, naši naučnici su kroz niz interesantnih, interaktivnih radonica, izložbi, predavanja i eksperimenata građanima, pre svega mladima, približili svoj posao istraživača, kao i rezultate do kojih dolaze. Program Noći istraživača u Novom Sadu održavao se na tri lokacije – u Naučnom kamionu, u Startit centru i Tržnom cengtru BIG.

Na štandu novosadskog EU Info Pointa na centralnoj lokaciji u TC Big, blizu 500 mladih Novosađana i Novosađanki, rešavali su kviz „Koliko poznajemo EU“ i na zabavan način proverili svoje znanje iz geografije, istorije i kulture država članica Evropske unije. Prelistavajući njima prilagođene publikacije Evropske komisije upoznali su se sa načinom na koji funkcioniše evropska zajednica država.

U Novom Sadu projekat Noć istraživača koordinira Fakultet tehničkih nauka Novi Sad sa partnerima Prirodno matematičkim fakultetom iz Novog Sada, Kreativno edukativnim centrom, Visokom tehničkom školom strukovnih studija Zrenjanin, Udruženjem naučnih komunikatora i Centrom za promociju nauke.

Share and Enjoy !

0Shares