Ovogodišnji Nišvil džez festival trajaće duplo duže od prethodnih a, osim glavnog, muzičkog dela, posetioci će moći da uživaju i u sjajnim, međunarodnim ostvarenjima filmske i pozorišne umetnosti, najavio je direktor festivala Ivan Blagojević na događaju ,,Džez osveženje uz limunadu’’ u EU info kutku u Nišu. ,,Festival je posvećen 100 godina od rođenja Ele Ficdžerald i 100. godišnjici snimanja prve džez ploče. Što se tiče Ele, tu je njena dostojna zamenica Peti Ostin po prvi put u Srbiji i ovom delu Balkana, Bisera Veletanlić kao dobitnica nagrade za životno delo nastupiće sa svojim sestrićem Vasilom Hadžimanovim. Od headlinera dolazi nam i Toni Momrel, najbolji soul pevač Britanije za prošlu godinu koga redovni posetioci festivala znaju i kao bivšeg pevača sastava Incognito, sviraće nam i gitarista Majk Štern. Alfa blondi je najatraktivniji za poklonike rege muzike jer je jedini živi stvaralac iz vremena Boba Marlija i dostojan njegov naslednik. Tu treba nabrojati Al Fostera jer je radio s Majls Dejvisom, Toma Harela, masu bendova sa našeg govornog područja – Del arno bend, Darka Rundeka, Ramba Amadeusa, i za kraj festivala nam dolazi slatkiš – Kendi Dalfer koja je od ove godine u statusu počasne građanke Niša’’, najavio je Blagojević.

Značajnu ulogu u festivalu svake godine ima i Delegacija Evropske unije u Srbiji uz čiju je podršku 2014. godine formiran Youth stage čije muzičare publika može da sluša besplatno. Ta podrška se nastavlja svake godine. ,,Youth Stage je projekat Nišvila koji je podržan od strane EU. On okuplja mlade muzičare iz multikulturalnih sredina. Iz godine u godinu sve je veći broj mladih muzičara koji bi da nastupe na ovoj bini’’, kaže prvi čovek Nišvil festivala.

Glavni program Internacionalnog Nišvil džez festivala traje od 10. do 13. avgusta, a kroz besplatan, prateći program posetioci će na raspolaganju imati 16 pozorišnih predstava, 100 filmova i moći da slušaju nekoliko stotina izvođača iz celog sveta. Namera je, prema Blagojevićevim rečima, da Nišvil potvrdi status jednog od 10 najboljih evropskih festivala, kakvim ga je britanski Guardian proglasio.