Konsultativni sastanak “Šta može biti bolje u postojećem Zakonu o volontiranju i njegovoj primeni?” održan je u Kancelariji za mlade u Nišu. Sastanak je okupio predstavnike nevladinih organizacija, kancelarija za mlade i državnih institucija zainteresovanih za volontiranje i organizovanje volonterskih aktivnosti.

Tokom dvočasovne diskusije kojoj je prisustvovalo oko 40 predstavnika organizacija i institucija zaključeno je da se od usvajanja Zakona o volontiranju 2010. godine, preko faze njegove primene, više nailazilo na probleme i nedostatke koje je on doneo sa sobom, nego što je zakon pozitivno uticao na razvoj volontiranja i promovisanje volontiranja kao značajnog oblika društvenog aktivizma, ali i promovisanje ključnih vrednosti volontiranja koje su uvedene Evropskom poveljom o volonterizmu. Uočeni nedostaci dodatno su uticali na destimulisanje razvoja volontiranja i uvećanje nepotrebnih administrativnih troškova organizatora volontiranja.

volontiranje-2

,,Volontiranje je vrednost, suština je u dobrovoljstvu, a ne u besplatnom radu. Volontiranje nije pravno radni odnos. Zakon mora da motiviše volontersko učešće i učini volontiranje dostupnim. Bespotrebno je nametanje prevelike administracije, a aktuelni zakon i ne prepoznaje kratkoročnija volontiranja koja su zastupljenija’’, rekao je član tima Evropa Srbija Marjan Cvetković.

Predstavnici prisutnih organizacija civilnog društva saglasili su se da je neophodno doneti novu regulativu o volontiranju koja će omogućiti društveno priznanje i promociju volonterskog rada, uvažiti interese volontera i organizatora volontiranja, i doprineti razvoju volonterstva u Srbiji.

Sve prikupljene informacije i predlozi biće dostavljene međusektorskoj radnoj grupi, formiranoj od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koja analizira efekte primene postojećeg zakona.