Vojnik/vojnikinja, sudija/sutkinja… Kako se moj posao zove u ženskom rodu?

Povodom Međunarodnog dana žena, Delegacija EU u Srbiji i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, organizuju debatu koja će biti održana u petak, 7. marta 2014. godine od 17.00 do 19.00. u EU Info Centru.

Beta (Miloš Miškov)

Beta (Miloš Miškov)

Beta (Miloš Miškov)

Delegacija Evropske unije u Srbiji i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, u saradnji sa EU Info centrom, obeležiće Međunarodni dan žena, 8.mart kampanjom „Vojnik/vojnikinja, sudija/sutkinja… Kako se moj posao zove u ženskom rodu?“ čiji je cilj da se javnost podseti na potrebu poboljšanja položaja žena u društvu i ukaže da je jedan od načina za to upotreba rodno senzitivnog jezika.

U Srbiji, čak 42 odsto građana smatra da su žene najviše diskriminisana grupa u društvu, pokazalo je istraživanje „Odnos građana prema diskriminaciji u Srbiji“ koje su sproveli Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Program UN za razvoj i CeSID. Žene u Srbiji u proseku zarađuju manje od muškaraca:
prosečna plata visokoobrazovane žene u Srbiji je za preko 17.000 dinara manja od prosečne plate visokoobrazovanog muškarca.

Na putu ka Evropskoj uniji Srbija je kao i sve druge zemlje kandidati za punopravno članstvo obavezna da posveti punu pažnju poštovanju ljudskih prava, čiji su ženska prava važan deo, kao i garantovanju principa zabrane diskriminacije.

Delegacija Evropske unije u Srbiji i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti su zato pokrenuli kampanju koja će trajati od 3. do 8. marta 2014, a sastoji se od objavljivanja blogova, na sajtu EU info centra, istaknutih autorki na temu ženskih prava u Srbiji i debate „Vojnik/vojnikinja, sudija/sutkinja… Kako se moj posao zove u ženskom rodu?“ koja će biti održana u petak, 7. marta 2014. u EU info centru u Beogradu.

Blogovi – autorski tekstovi biće objavljivani svakodnevno i biti dostupni na linku https://euinfo.rs/vojnikvojnikinja-sudijasutkinja-kako-se-moj-posao-zove-u-zenskom-rodu/. Prvi blog napisala je saradnica Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) Sonja Budiša Milenković: ona je pisala o tome „A šta kada žena želi iste uslove zapošljavanja kao muškarac?“. Svoje stavove o položaju žena izneće i Biljana Stepanov i Gordana Rajkov, članice ekspertske mreže Tim Evropa Srbija, kao i druge autorke.

Debata „Vojnik/vojnikinja, sudija/sutkinja… Kako se moj posao zove u ženskom rodu?“ koju u petak, 7. marta 2014. organizuju Delegacija EU u Republici Srbiji i Poverenik za ravnopravnost, u saradnji sa EU info centrom, ima za cilj da ukaže na upotrebu rodno senzitivnog jezika kao načina za poboljšanje položaja žena u društvu. Debata će biti održana u EU info centru u Domu omladine Beograda (sala Amerikana), sa početkom u 17:00.

Kroz razgovor sa istaknutim ličnostima iz sfere kulture, medija i umetnosti želimo da potražimo odgovore na pitanja kao što su:

Koji su razlozi za protivljenje policajkama, inženjerkama, vozačicama? Zašto ovo pitanje nije samo jezičko? Može li ovo biti korak ka rušenju patrijarhalnog obrasca o ulozi žene i muškarca? Šta znači “nežniji” i “slabiji” pol? Da li je u našem društvu i dalje dominantna podela na žene domaćice i muškarce direktore? Zbog čega više od 40 odsto građana Srbije misli da su žene najdiskriminisanija grupa u našoj zemlji?

Delegaciju Evropske unije u Srbiji će predstavljati Nj.E. ambasador Majkl Devenport. U debati će učestvovati poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, državna sekretarka u Ministarstvu kulture Gordana Predić, novinarka i televizijska voditeljka Olja Bećković, glumica Mirjana Karanović, direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić i lingvista Vlado Đukanović. Moderator debate biće novinarMiša Stojiljković.

Delegacija EU obeležiće 8. mart, Dan žena, još jednim događajem koji je organizovan u saradnji sa Beogradskim fondom za političku izuzetnosti (BFPE)) i Ženskom parlamentarnom mrežom: na sam Dan žena, u subotu, u okviru projekta „Žene za demokratiju i ravnopravnost“ koji finansiraju EU i ambasada Finske a sprovodi BFPE, biće održana Ženska predizborna konvencija „Glasam za žene“. S početkom u 10 sati, skup će biti održan u Domu omladine Beograda, sala Amerikana, uz učešće ambasadora Majkla Devenporta i predstavnica državnih institucija i političkog života zemlje.

Za više informacija: Marina Rakić, EU info centar marina.rakic@euinfo.rsmob. 064 1718 057

BackgroundO Međunarodnom danu žena

Ustanovljen početkom 20. veka, Međunarodni dan žena 8. mart slavi dostignuća žena i podiže opštu svest o problemima sa kojima se širom sveta žene i dalje suočavaju smao zbog svoje rodne pripadnosti. Tog dana održavaju se hiljade svečanosti kako bi se inspirisale žene i proslavio njihov dosadašnji napredak. U zemljama Evropske unije, rodna ravnopravnost zagarantovana je Ugovorom o EU i Poveljom o osnovnim pravima. EU ulaže velike napore da se ispravi postojeća neravnopravnost koju odražava podataka da žene čine samo 15 odsto članova upravnih odbora kompanija; strategija razvoja Evropa 2020 predviđa da u narednih šest godina ta cifra dostigne 40 odsto. Žene u Evropi i dalje su znatno manje plaćene nego muškarci i rade čak 59 dana godišnje potpuno neplaćeno, odnosno toliko radnih dana više imaju tokom godine da bi zaradile isto koliko i muškarci, saopštila je Evropska komisija povodom Dana jednakih plata (Equal Pay Day), koji se od 2011. godine obeležava svakog 28. februara. Prosečna razlika između zarade muškarca i žene za jedan sat radnog vremena u 2013. godini iznosila je 16 odsto, dok je 2012. godine bila 16,4 odsto. „Dan jednakih plata podseća nas sa koliko se neravnopravnim uslovima plaćanja žene suočavaju na tržištu rada. Razlika je samo neznatno smanjena poslednjih godina“, izjavila je potpredsednica Evropske komisije i komesarka za pravosuđe Vivijan Reding. Istraživanje javnog mnjenja „Odnos građana prema diskriminaciji u Srbiji“ sprovedeno u novembru 2013. pokazalo je da čak 42 odsto građana smatra da su žene najviše diskriminisana grupa društva. Evropska unija snažno podržava poboljšanje položaja žena u Srbiji kroz različite projekte, kao i kroz jačanje uloge žena u kreiranju lokalnih politika i njihovo osnaživanje u poslovnom sektoru.