Na štandu EU predstavljen je Vodič kroz pristupanje Srbije EU u izdanju ISAC fonda. Ovaj Vodič doživeo je već četvrto izdanje, a kako se čulo od učesnika skupa jedna je od najviše štampanih publikacija u Srbiji i može se pronaći u svakoj biblioteci.

Igor Novaković, istraživač iz ovog ISAC fonda objasnio je da je namera izdavača da se građanima približi proces pridruženja EU.

“Kod nas se percipira EU kao neki indentitet koji je tamo negde ali ne znamo koji nas koraci očekujku na putu ka EU. Najveći problem je komunikaciona strategija elite kako u Briselu tako i u Srbiji i tako dolazi do velike mistifikacije određenih politika o kojima se odlučuje u Briselu” smatra Novaković.

On je ukazao da od 2000. godine sve političke elite u Srbiji “EU načelno proklamuju za cilj ali sa građanima ne komuniciraju na pravi način šta procves evopskih integracija predstavlja. Tako smo videli veliko interseovanje medije kada će se otvoriti prvo poglavlje ali bez stvanrog uvida kako se taj proces odvija”.

vodic-2

Foto: EU info centar

Adel Abusara iz Tima Evropa Srbija takođe je primetio da je “pitanje EU integracije najčešća tema u srpskoj politici ali je najgore objašnjena. Za razliku od država EU gde ljude i ne interesuje puno ta tema u Srbiji ih veoma zanima. Treba da shvatimo da će proces biti dugačak ali treba da shvatimo šta to znači i zato su ovakve publiakciej važne”.

Abusar je ukazao i da mladi u Srbiji ne znaju dovoljno o EU, a kao primer je naveo svoje predavanje doktorantima Arhitektonskog fakulteta, kada mnogi od njih nisu znali šta je to Šengen zona.

Na kraju svaka zemlja na referendumu odlučuje o ulasku u Evropsku uniju, objasnio je Abusar i dodao da će tako uraditi i Srbija.

Upitan da li je članstvo u NATO uslov za EU, Abusar je rekao da u EU ima zemalja koje nisu članice NATO i da Srbija treba da sprovede reforme kako bi stvorila bolje uslove za život svojih građana, a ne zbog samog čina ulaska u EU.

Jelica Minić predsednica Foruma za međunarodne odnose ocenila je da se proces odlučivanja u EU pomerio u većoj meri na države članice i da je Nemačka zemlja koja se najviše pita prilikom donošenja odluka.

Minić je dodala i da Srbija, htela to ili ne, deli sudbinu drugih evropskih zemalja i da se to vidi i u slučaju izbegličke krize. Ona je ocenila da je manje važan datum kada će Srbija ući u EU od toga da zemlja mora da nastavi da sprovodi reforme kako bi stvorila bolje uslove za život svojih građana.