Doktorand i asistent na Filozofskom fakultetu u Nišu Dušan Aleksić koji je učestvovao na Erasmus plus omladinskoj razmeni ,,Living with the media’’ u kiparskom gradu Larnaka bio je gost-domaćin Erazmus četa u EU info kutku Niš. On je istakao da apliciranje za omladinske razmene nije komplikovano ali je neophodno biti dobro informisan kada, gde i ko organizuje razmenu i da li je Srbija uključena u konkretan program. ,,Prijave su veoma jednostavne – uslovi su da imate između 18 i 30 godina, a veoma je bitno da priložite adekvatno motivaciono pismo u kome navodite na koji način ste zainteresovani da učestvujete u radionicama’’, posavetovao je prisutne Aleksić i napomenuo da treba imati u vidu na razmenu ide troje do petoro mladih iz svake države koja učestvuje u programu, a da se u proseku prijavi čak stostruko više zainteresovanih. Uprkos tako velikoj konkurenciji, Aleksić kaže da se ne treba pokolebati. ,,Treba iskoristiti viznu liberalizaciju i eru interneta na kome je moguće pronaći milion stvari da se lično razvijate i usavršavate’’, smatra ovaj mladi doktorand iz Niša.

Osim o apliciranju za Erazmus programe, Aleksić je govorio i o medijskoj pismenosti, što je i bila tema radionica u kojima je na Kipru učestvovao. Na njima su učesnici iz nekoliko zemalja – Kipra, Grčke, Letonije, Srbije, Rumunije, Italije i Španije diskutovali o tome kako funkcionišu mediji u njihovim zemljama. ,,Učesnici su referisali o stanju medijske pismenosti u državama iz kojih dolaze. Zapravo, situacija se gotovo i ne razlikuje od zemlje do zemlje. Medijska pismenost ne postoji kao predmet u školama već postoji samo želja da se uvede u školski sistem’’, kazao je Aleksić prisutnima među kojima je najviše bilo studenata Novinarstva.

On je prisutnima napomenuo da, iako je učešće na omladinskim razmenama besplatno, a putni troškovi se većim delom ili kompletno pokriveni, potrebno je u startu imati novca za putne troškove jer se oni naknadno refundiraju. Osim izuzetnog iskustva, druženja, lepih prijateljstava i sjajnih uspomena, učesnicima omladinskih razmena ostaje i Youthpass koji, zapravo, predstavlja ličnu kartu Erazmusa.

Share and Enjoy !

0Shares