U EU info kutku u Novom Sadu će 25. januara od 17 časova biti održana projekcija dokumentarnog filma “Violent Borders” i panel diskusiju o migrantima i migrantkinjama na tzv. Balkanskoj ruti

“Violent Borders” je istraživački dokumentarac o ženama i deci migrantima na Balkanskoj ruti, snimljen u prihvatnim centrima Srbije 2017. godine. Autori su Mikele Ajelo, Đorđo Frušone i Valentina Markoni, mladi frilens novinari iz Italije.

Nakon projekcije filma biće organizovana i panel diskusija a jednim od autora filma Đorđom Frušoneom.

Želja autora je bila da dokumentarac da glas ženama i deci, kao najugroženijim kategorijama među migrantima, koji su do marta 2017. godine – prema podacima UNHCR-a – činili polovinu migrantske populacije u Srbiji na putu ka Evropi.

Uprkos tome, od početka migrantske krize na Balkanskoj ruti 2015. godine, žene i deca su uglavnom bili odsutni u medijima koji su izveštavali oko krize, i zbog toga je cilj Violent Borders-a da publika sazna vrstu nasilja kojem su ove dve kategorije bile izložene tokom njihovog putovanja kroz zemlje Balkana od strane graničnih policija i krijumčara.

Zbog toga dokumentarac je dobio pokroviteljstvo “Amnesty International-a”, iako su autori sami prikupili sredstva za snimanje preko kampanje na crowdfunding platformi “Indiegogo”.