Evropska unija je najveći donator u Srbiji, jer je u proteklih 14 godina obezbedila bespovratna sredstva od oko tri milijarde evra, u svim oblastima.

U Termoelektranama Nikola Tesla 250 miliona evra modernizovana su postrojenja, ostvareno povećanje proizvodnje električne energije i smanjena potrošnja uglja.

EU se obavezala i da reši pitanje izbeglih i interno raseljenih lica u Srbiji i od 2000. godine donirala je 74 miliona evra za rešavanje njihovih problema.

U projekat „STOP! Zaustavimo trgovinu ljudima!“, EU je uložila 120.000 evra.

„EU Progres“ je razvojni program za razvoj opština na jugu Srbije, kroz koji je EU uložila 14,1 milion evra u zaštitu manjiskih grupa.

1,9 miliona evra uloženo je u stručno osposobljavanje i obuka u zatvorim ustanovama u Srbiji.

„Obrazovanje za sve“ je dvogodišnji projekat u koji je EU uložila tri milionaevra, kroz koji je u 180 škola uvedeno mesto pedagoškog asistenta, koji ima zadatak da i deci iz marginalozovanioh grupa omogući jednake mogućnosti.

Kroz program podrške razvoju infrastrukture lokalne samouprave, EU je donacijom od pet miliona evra podržala prečistač u Subotici, čime je znatno unapređena zaštita životne sredine u Subotici i okruženju.

U okviru projekta razvoja usluga u zajednici za decu sa smetnjom u razvoju, adaptiran i opremljen je objekat za ceodnevni boravak u školi Sveti Sava na Umci, za osnovno i srednje obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju. EU je uložila 5,5 miliona evra za bolji kvalitet života 930 dece, a uvedene su i 52 nove usluge za decu sa smetnjama u razvoju.

EU je u maju 2014. aktivirala svoj mehanizam civilne zaštite, odmah posle katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Angažovano je više od 800 ljudi, a za saniranje posledica i prevenciju novih poplava, EU je obezbedila 102 miliona evra iz predpristupnih fondova. Izgrađeno je i obnovljeno 1.000 stambenih objekata, revitalizovano 450 malih i srednih preduzeća, rekonstruisano 14 osnovnih i srednjih škola i jedno obdanište, te obnovljeno 11,5 kilometara puta.

Više detalja o dosadašnjoj pomoći EU Srbiji, možete gledati u videu:

preuzmi video (19MB, 360p, mp4)

Share and Enjoy !

0Shares