Sala u Narodnoj biblioteci “Radislav Nikčević” u Jagodini je bila ispunjena do poslednjeg mesta tokom dve tribine namenjene mladim ljudima i zaposlenima u prosveti koje su u okviru projekta “EUteka – EU u vašoj biblioteci” održane u tom gradu.  Na tribinama se razgovaralo o Evropskoj uniji i programima EU koji su u ovom trenutku dostupni ovim kategorijama stanovništva u Srbiji.

Na prvoj tribini pod nazivom “Studiraj, putuj i uči o Evropskoj uniji” jagodinskim srednjoškolcima su predstavljene mogućnosti za besplatno studiranje i volontiranje u zemljama EU kroz program “Erazmus +” o čemu im je govorio Goran Bogunović iz Fondacije Tempus koja sprovodi ovaj program. Jelena Božičković iz projekta “Doživi EU” je predstavila nagradni konkurs za srednjoškolce pod nazivom “Evropski dnevnik”  koji je otvoren do 10. marta i u okviru kojeg mladi ljudi iz Srbije imaju priliku da se takmiče u 6 kategorija i dobiju vrednu nagradu – putovanje u EU. Naim Leo Beširi iz Tima Evropa je sa mladima iz Jagodine na veoma otvoren i zanimljiv način razgovarao o tome zašto je Evropa važna za nas predstavljajući im EU kroz konkretne i životne primere.

Tribini su prisustvovale učenici i učenici završnih razreda Gimnazije “Svetozar Marković” i Elektrotehničke i građevinske škole “Nikola Tesla” iz Jagodine koje su teme o kojima je bilo reči veoma zainteresovale o čemu svedoči veliki broj pitanja koje su na kraju tribine uputili predavačima.

Druga tribina koja je održana u Jagodini  bila je namenjena zaposlenima u prosveti i okupila je značajan broj prosvetara iz jagodinskih srednjih i osnovnih škola. Nakon uvodnog predavanja o Evropskoj uniji i pristupanju Srbije EU koje je održao  Naim Leo Beširi iz Tima Evropa, posetiocima su predstavljene mogućnosti koje prosvetnim radnicima i prosvetnim ustanovama i organizacijama u Srbiji pruža EU program “Erazmus +”.  Predstavnik Fondacije Tempus Goran Bogunović je govorio o različitim programima podrške profesionalnog razvoja zaposlenih u prosveti i unapređenju nastave i organizacije rada škola koji nudi “Erazmus +”. Istakao je da iako je ovaj deo programa “Erazmus +” prosvetnim radnicima u Srbiji postao dostupan tek od prošle godine, već značajan broj škola učestvovao u konkursima i dobio sredstva za realizaciju svojih projekata. Osnovna škola “Rada Miljković” iz Jagodine jedna je od škola koje već sprovode projekat podržan kroz program “Erazmus +”, a predstavnica ove škole je rekla da im je ovaj projekat veoma pomogao u radu i da planiraju da i dalje učestvuju na konkursima programa “Erazmus +”.

Učesnike obe tribine je na početku pozdravila Vesna Crnković, direktorka Narodne biblioteke “Radislav Nikčević” iz Jagodine istakavši značaj učešća ove biblioteke u projektima Evropske unije među kojima je i projekat “EUteka – EU u vašoj biblioteci”. Moderator tribina je bio Aleksandar Đukić, koordinator projekta “EUteka – EU u vašoj biblioteci”.

Share and Enjoy !

0Shares