Sala EU info kutka u Nišu bila je mala da primi sve zainteresovane za prezentaciju EU programa COSME i HORIZONT 2020, održanu u okviru kampanje ,,Evropa za tebe’’ koju organizuju Delegacije EU u Republici Srbiji i EU info kutak do kraja godine. Govoreći o HORIZONT 2020 programu za istraživanja i novacije, Biljana Glišić iz Centra za EU integracije Privredne komore Srbije podstakla je prisutne na to da ,,inovacija mora da rešava konkretan problem i bude jednostavna za upotrebu. Izuzetno je bitno da se informišete o konkurenciji na tržištu, ne domaćem već međunarodnom jer je reč o nadnacionalnom programu’’.

Savetnica za COSME program pri Centru za EU integracije Privredne komore Srbije Jovana Stanojević je rekla da je reč o ,,programu Evropske unije za mala i srednja preduzeća sa ciljem jačanja saradnje sadašnjih i budućih članica Unije’’. Ona je predstavila i program Erazmus za mlade preduzetnike za koji će od februara naredne godine ralizovati Privredna komora Srbije. ,,Kroz ovaj program za poslovanje u stranoj kompaniji u periodu od jednog do šest meseci mogu da apliciraju svi – i studenti i nezaposleni i zaposleni čije je preduzeće mlađe od tri godine’’, objašnjava Stanojevićeva.

Evropsku mrežu preduzetništva predstavio je profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu dr Vladislav Marjanović. On je kazao da je reč o najvećoj mreži za podršku malim i srednjim preduzećima koja na području Evropske unije postoji od 2008. godine. ,,Nju čine članice EU i još 80 država što znači da je ovo geografski veoma raširena mreža na nekoliko kontinenata. Ona pruža čitav set potpuno besplatnih usluga svojim članicama’’, kazao je Marjanović i dodao da se njome kombinuje međunarodna poslovna stručnost s lokalnim znanjem.

Na info danu u EU info kutku predstavljene su i usluge Uni Credit banke za privrednike, a nakon oficijalnog dela održan je speed dating prisutnih preduzetnika sa predstavncima Privredne komore Srbije, Evropske mreže preduzetništva, Uni Credit banke ali i lokalnim – Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte, Regionalne razvojne agencije ,,Jug’’ i Regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga.

Share and Enjoy !

0Shares