Šta sve može biti lažno u lažnoj vesti? Zašto su lažne vesti i dezinformacije tako uspešne? Zašto je u njih lakše poverovarti u uslovima kada postoji opasnost po naše zdravlje? I najzad, kako ih prepoznati i kako im se odupreti? Ovo su neka od pitanja koje postavljamo u okviru novog vebinara “Stvarni virus i lažne vesti”, koji se održava u četvrtak (7. maja) od 18 časova.

Zajedno sa pojavom pandemije, na naša vrata je zakucala i infodemija.

Usredsređeni smo na vesti koje dobijamo putem medija jer se tiču zdravlja nas i naših bližnjih. Razumljivo je da tražimo pouzdane informacije, uputstva i savete. Međutim, u datim okolnostima svi smo dodatno osetljivi, podložni neistinama i nekritičkom razmišljanju.

Lažne vesti su svuda, od onih da se virus proširio preko supe od šišmiša, pa do toga da se viris širi mrežom mobilne telefonije. O tome kolika je njihova moć i kako nam veštine medijske pismenosti pomažu u odbrani, tokom vebinara govore:

dr Marijan Ivanuša, predstavnik Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju

Tijana Femić Bumbić, Fakenews tragač/Novosadska novinarska škola

Saša Mirković, ekspert za medijsku pismenost na projektu Podrška medijskim reformama u Srbiji

Moderator: Dragan Ilić, novinar i psiholog

Prijavite se

Mnogo senzacionalističkih, lažnih vesti i dezinformacija koje čitamo o temama važnim za naš život, kao što je koronavirus, čine nas još zabrinutijim. Kroz interaktivnu onlajn diskusiju “Infodemija i kako nas medijska pismenost štiti”, koju čine tri vebinara, želimo da razgovaramo kako se možemo zaštiti od različitih manipulativnih i lažnih informacija; kako da znamo kome da verujemo; kako da izvučemo najbolje iz svog digitalizovanog života i kako da razvijemo svest o medijskom okruženju gde provodimo toliko svog vremena, naročito tokom pandemije.

Seriju vebinara “Infodemija i kako nas medijska pismenost štiti” organizuje EU info centar u saradnji sa Ministartsvom kulture i informisanja Republike Srbije.