Podrška studenata sa hendikepom u visokoškolskim ustanovama kroz njihovo osnaživanje, ali i kroz razvoj inovativnih servisa i senzibilisanosti većinske studentske populacije, kako bi razumeli kolege sa hendikepom na svojim fakultetima, glavni su elementi projekta “Samostalno u akademskom životu kroz jačanje kapaciteta vršnjačke zajednice” o kome je bilo reči na konferenciji Udruženje studenata sa hendikepom održanom u EU info centru. sprovodi uz podršku Sekretarijata za socijalnu zaštitu Beograda.

podrska_studentima_sa_hendikepom-1

Na konferenciji Udruženja, održanoj u okviru projekta u EU info centru, Milan Janković, izvršni direktor Udruženja studenata sa hendikepom istakao je da je važno da mladi sa hendikepom imaju podršku svojih vršnjaka.

Predstavnici studentskih parlamenata kao i drugi studenti, koji su prošli radionice u cilju unapređenja podrške studentima sa hendikepom, mogu biti kvalitetan resurs koji će pružiti podršku studetnima sa hendikepom, rekao je Janković.

Tokom projekta je izvršena i obuka studenata sa hendikepom u cilju njihovog osnaživanja i većeg nivoa informisanosti.

Projekat omogućuje i izdavanje Vodiča za bolji položaj mladih sa hendikepom koji treba da obezbedi širenje inkluzivnosti za buduće generacije i promoviše stvaranje jednakih mogućnosti u visokom obrazovanju za sve studente.

Profesor Slobodan Cvejić podsetio je da je u okviru projekta “Jednak pristup za sve: jačanje socijalne dimenzije za jaču oblast evropskog visokog školstva”, koji je Evropska unija finansirala u okviru Tempus programa, nabavljena oprema u vrednosti od 80,000 evra sa ciljem da pomogne studentima sa hendikepom.

Međutim, kako je rekla Bojana Dimitrijević, doktorant na Fakultetu političkih nauka, potrebno je i da same osobe sa hendikepom budu mnogo aktivnije u borbi za svoja prava i ravnopravnost u zajednici, naročito kad je reč o akademskim građanima.

Share and Enjoy !

0Shares