U okviru Regionalnog programa za stambeno zbrinjavanje u Klubu poslanika u Beogradu uručeni su ugovori predstavnicima 53 jedinice lokalnih samouprava za realizaciju 899 stambenih rešenja namenjenih izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje do sada nisu trajno zbrinute. Na ovaj način izbegličkim porodicama biće kupljeno ukupno 567 seoskih kuća (svaka vrednosti 11.000 evra u dinarskoj protivvrednosti) i dodeljeno 332 paketa građevinskog materijala za završetak već započetih objekata (vrednost jednog paketa 9.000 evra).

Ugovore im je u ime Delegacije EU u Srbiji uručio Ramunas Janušauskas. EU je najveći donator Regionalnog Stambenog programa: opredeljeno je 230 od ukupno 261 milion evra pomoći da bi sve izbegle porodice, nakon više od dve decenije, bile stambeno zbrinute. EU je kao najveći najveći partner republike Srbije u procesu zbrinjavanja izbeglih i interno raseljenih lica od 2000. godine donirala 90 miliona evra iz pretpristupnih fondova u ovu svrhu, a najviše za izgradnju novih kuća i stambenih zgrada širom Srbije.

rhp-ramunas

U ime Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Vlade Republike Srbije skup je otvorio Veljko Odalović, generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova RS istakavši da je Regionalni stambeni program deo šireg procesa unapređenja saradnje zemalja u regionu radi rešavanja problema izbeglica i prevazilaženja posledica prošlosti, naglasivši značaj te saradnje.

„Ovaj program je šansa da trajno zbrinemo najugroženiji deo izbegličke populacije, u čemu je uloga jedinica lokalne samouprave presudna. Samo vašim snažnim angažovanjem možemo ovaj proces da uspešno privedemo kraju“, poručio je Odalović.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić je rekao da se u okviru RSP-a u Republici Srbiji trenutno istovremeno sprovodi pet potprojekata u 117 jedinica lokalne samouprave.

„Realizacija je u punom zamahu. Samo u ovoj godini potpisan je ugovor o gradnji 270 stanova u naselju Kamendin, u junu su izbegličkim porodicama uručeni ugovori za kupovinu 69 seoskih kuća, a u septembru je počela gradnja 235 stanova za izbeglice u beogradskom naselju Ovča“, istakao je komesar Cucić.

Uručivanju ugovora gradonačelnicima i predsednicima opština prisustvovali su brojni gosti, predstavnici zemalja donatora, grada Beograda, UNHCR-a i OEBS-a.

Regionalni stambeni program (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu. Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 ljudi.

Regionalni stambeni program Republike Srbije sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske, kao i uz značajnu kontribuciju Republike Srbije.