Da li su testovi adekvatan način provere znanja za baš sve oblasti? Da li se usmenim ispitima nagomilava nepotreban stres mladima? Ovo su samo neka pitanja na koja su beogradski debateri i debaterke pokušali da daju odgovore u drugoj onlajn debati Evropske škole debate.

Tema “Da li je pravednije polagati ispite usmeno ili pismeno?” bila je izazovna za oba tima, ali je negativni tim, odnosno agumenti za usmeno polaganje, bio jači, te odneo ubedljivu pobedu.

U žiriju koji je činio Stefan Janjić, novinar i Milana Pejić, politikološkinja nije bilo dileme, a i publika se odlučila za negativni tim sa 10 glasova, dok je njih osmoro glasalo za pozitivni tim.

U drugom po redu nadmetanju u veštini govorništva takmičili su se Irina Petrović Treća beogradska gimnazija, Sofija Kostić Fakultet političkih nauka – Univerzitet u Beogradu, Željko Čorlija Fakultet političkih nauka – Univerzitet u Beogradu, Tara Kragulj Fakultet za diplomatiju i bezbednost, Ljubica Čpajak XIII beogradska gimnazija, Jana Grbić Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i Ana Jurišić iz Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ iz Beograda.

Evropska škola debate je projekat koji organizuju Informacioni centar Evropske unije i debatna akademska mreža Otvorena komunikacija | Open Communication, uz podršku Delegacije Evropske unije. Cilj ovog projekta je edukacija srednjoškolaca i studenata o Evropskoj uniji, procesu evropskih integracija i veštini debatovanja. Školu debate je u prethodnih šest godina pohađalo više od 400 srednjoškolaca i studenata iz više od 30 gradova širom Srbije, a organizovano je više od 30 javnih debata.

Pratite nas i sledeći utorak sa novim debaterima i novim temama.