Na putu evropskih integracija, Srbija mora da poboljša usklađenost domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU u oblasti poljoprivrede i bezbednosti hrane, a kada se priključi evropskoj zajednici, to će joj doneti brojne koristi, od pristupa jedinstvenom tržištu do veće podrške poljoprivrednicima i ruralnim područjima. Ovo su zaključci okruglog stola “Zajednička poljoprivredna politika Evropske unije – koristi za Srbiju”, održanog u EU info kutku u Novom Sadu, koji su organizovali Vojvođanska inicijativa za EU, Zelena mreža Vojvodine, specijalizovani portal za poljoprivredu „Agrosmart“ i novosadski EU info kutak.

Učesnici okruglog stola, predstavnici Autonomne Pokrajine Vojvodine, medija, udruženja građana, zadruga, klastera i biznisa usaglasili su se i da je neophodno kontinuirano informisanje stanovništva u selima Vojvodine o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU (ZPP) i njenom značaju.

Među preporukama koje će biti upućene nadležnima, stoji i poruka institucijama da preduzmu sve da se proces EU integracija u ovoj oblasti ubrza i evropske direktive implementiraju, na dobrobit svih građana Srbije, ne samo poljoprivrednika i stanovnika ruralnih područja.

Poručeno je i da je važno da se nacionalni i regionalni razvojni programi za rešavanje posebnih potreba i izazova u ruralnim područjima, poput „Lider“ pristupa, prilagode i približe evropskim pravilima, kao i da je neophodna čvršća intersektorska saradnja između poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Okupljeni su podsetili i na to da je Zajednička poljoprivredna politika EU jedna od najznačajnijih oblasti, kako u pogledu broja propisa koji regulišu ovu oblast, tako i u pogledu udela poljoprivrednog budžeta u ukupnom budžetu Evropske unije. Kao problem, u prvom redu definisana je nedovoljna obaveštenost i zainteresovanost poljoprivrednika, stanovnika ruralnih područja i svih građana za ZPP, koja ima važno mesto u budžetu EU i sadrži četvrtinu svih pravnih tekovina Evrope.

Za ovaj problem, ocenjeno je, odgovornost je i na nadležnima koji nedovoljno informišu javnost o toku pregovora sa EU o ovim poglavljima, a pogotovo o pogodnostima koje će građani Srbije imati kada poljoprivreda Srbije postane deo Zajedničke poljoprivredne politike, kao i o pozitivnim efektima koji su već sad vidljivi u ovom polju.