Predstavnici Delegacije EU u Srbiji i EU info centra uručili su novogodišnje paketiće i humanitarnu pomoć Svratištu za decu ulice na Novom Beogradu, družili se sa korisnicima i obišli biblioteku koju je osnovao 12-godišnji dečak za svoje drugare i drugarice.

delegacija

Pomoć prikupljenu u Delegaciji EU – novogodišnje paketiće, kao i odeću i obuću, uručile su projekt menadžerke u Delegaciji EU Ana Milenić i Mirjana Maksimović. Iz EU info centra deci koja su korisnici ovog centra stigli su slatikiši, sokovi i paketići. Dočekali su nas Horhe, Danijel, Laura i njihovi drugari i drugarice u prostranom, toplom i sređenom prostoru u prizemlju zgrade u Ulici Arsenija Čarnojevića.

svratiste-deca

„Ovde najviše vremena provodimo, ovo nam je dnevna soba. A ovo nam je drvo želja, šta želimo“, raspoloženo nam priča 13-godišnji Danijel, učenik 7. razreda Osnovne škole „Pavle Savić“. U „dnevnoj sobi“ je televizor, ali kažu da ga gledaju samo u određeno vreme, kada završe sa domaćim zadacima i kreativnim aktivnostima.

Posle dnevne sobe, na red dolazi odlično opremljena kuhinja, koju nam jepokazala 14-godišnja Laura. Ona svakog dana dolazi u Svratište posle škole, a na pitanje kako provodi vreme, rado odgovara: „Svakog dana imamo izdvojeno vreme, bilo pre, bilo posle škole, kad mora da se uči. A posle igramo igre, na primer ’Ne ljuti se čoveče’, ili imamo kreativne akcije“, kaže ona.

Vaspitačica Jelena Aćimović objašnjava da se uči izmedju 45 minuta i sat, ali da je to individualno, pa je tako Danijel nedavno „tri sata učio matematiku“ – jer je imao pismeni zadatak.

Gledamo da imamo kreativne aktivnosti, dodaje ona i objašnajava da je tako nastalo i Drvo želja koje u hodniku dočekuje posetioce.

Prostor u kome se nalazi Svratište na Novom Beogradu, drugo u gradu posle istoimenog u Krfskoj ulici, na Zvezdari, obezbedile su opštinske, odnosno gradske vlasti. Deca koja ih koriste, uglavnom romska, mogu tu da borave samo u toku dana. Sa njima su vaspitači i koordinatori.

Ovih dana, u zimskom periodu, više od 45 dece dnevno prođe kroz novobeogradsko Svratište, kaže Mina Lukić, koordinatorka Svratišta. Navodi da je proteklog vikenda, sredinom decembra, u jednom Svratištu bilo 52, a u drugom 48 dece tokom jednog dana.

Kako je Emir u Svratištu osnovao biblioteku

biblioteka

Svojevrstan dom za tu decu, Svratište na Novom Beogradu ima i jedan poseban deo: biblioteku koju je napravio, organizovao i održava je, 12-godišnji Emir.

Jedan ćošak učionice, prijatnih pastelnih zidova, ulepšava polica napravljena od kutija i gajbica iznad koje piše „Bibiloteka“.

„Sam je došao na tu ideju. Sam je našao kutije i gajbice i napravio ovu biblioteku“, priča nam Mina Lukić.

Na policama ima par desetina knjiga, uredno su složene, ali većim delom su police – prazne.

Ipak, to Emira ne sprečava da njegova biblioteka funkcioniše kao prava: uveo je kartice za izdavanje knjiga, a sve knjige popisao i ubacio spisak u kompjuter.

„Njegov san je da ode u Narodnu biblioteku. Mnogo voli da čita i mnogo voli knjige“, kažu Emirove vaspitačice.

Želje dece prenose upravnica i vaspitačice: „Mi bismo voleli da ova deca dođu do knjiga koje su kreativne, kao što je ’Hari Poter’, a ne samo da imaju knjige koje su obavezne za lektiru“.

Sa tom rečenicom i najavom da će deca iz Svratišta pevati u nedelju, 25. decembra na prednovogodišnjem koncertu u Kulturnom centru „Rex“ rame uz rame sa čuvenim „Viva vox“ horom, završavamao prednovogodišnju posetu, uz obećanje da će sledeća poseta biti puna – knjiga.

svratiste-plakat

U Svratišta dolaze deca od pet do 15 godina koja žive i rade na ulicama Beograda; stižu iz takozvanih iz neformalnih naselja. Kada dođu, mogu da se odmore i provedu struktuisano vreme, održavaju ličnu higijenu, dobiju adekvatan obrok, edukuju se i dobiju podršku u sticanju osnovnih životnih veština, te učestvuju u različitim kreativnim i edukativnim aktivnostima. Podršku im svakodnevno pruža stručni tim koji čine specijalni pedagozi, socijalna radnica, psihološkinja, medicinska sestra, pravnik i terenske radnice.

Projekat “Svratište za decu koija su uključena u život i rad na ulicama Beograda” vrednosti 256.000 evra koji dve godine sprovode Centar za inegraciju mladih i Ministarstvo rada, zapošljavanja boračkih i socijalnih pitanja, pomogla je Delegacija EU u Srbiji sa 189.000 evra. Projekat je deo programa EU podrške inkluzivnom društvu, koji EU finansira sa 5,4 miliona evra.