Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt posetio je Republički zavod za statistiku (RZS) povodom predstavljanja donacije IT opreme koja je značajno unapredila poslovanja RZS.

Projekat „Jačanje statističkog sistema Srbije poboljšanjem metodologija i standarda kroz primenu dobre prakse“ čiji je korisnik RZS finansirala je Evropska unija, sa fokusom na dalji razvoj informaciono-komunikacionog sistema, modernizaciju i unapređenje poslovanja u Republičkom zavodu za statistiku.

statistika-1

Evropska unija je donacijom vrednosti 600 hiljada evra, obezbedila novu infrastrukturu Centra za obradu podataka, mrežnu infrastrukturu, servere, računare i ostalu perifernu opremu, što je značajno doprinelo unapređenju poslovanja.

Domaća IT kompanija  ComTrade uspešno je implementirala ovaj projekat, fokusiran na dalji razvoj informaciono-komunikacionog sistema sa ciljem modernizacije i unapređenja poslovanja u Republičkom zavodu za statistiku.

statistika-4

Pored donacije opreme, EU je izdvojila dodatnih 3,4 miliona evra za podršku RZS  za dalji razvoj informaciono-komunikacionog sistema RZS-a, unapređenje sistema nacionalnih računa, kao i dalji razvoj indikatora održivog razvoja.

U naredne dve godine trajanja projekta, između ostalog, RZS nastoji da poboljša koordinaciju, saradnju i komunikaciju sa svim proizvođačima zvanične statistike, kao i da nadležnim institucijama pruži stručnu pomoć u pripremi metodologija i podizanju kvaliteta i pouzdanosti prikupljenih podataka. Na taj način će se poboljšati merenje podataka kao i planiranje nacionalnih i međunarodnih razvojnih ciljeva.

statistika-3Projekat takođe doprinosi ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog poglavlja 18 za članstvo u EU koji predstavlja oblast statistike, a pored ovog poglavlja zvanična statistika treba da obezbedi podatke i za 16 drugih pregovaračkih poglavlja (od ukupno 35), posebno u oblastima ekonomije, finansija, poljoprivrede i regionalne politike.

Značaj ovog projekta je izuzetno velik kako sa aspekta nacionalnih potreba, a posebno uzimajući u obzir činjenicu da se napredak u procesu EU integracija meri i na osnovu zvaničnih statističkih podataka.

Ovaj projekat je deo kontinuirane podrške Evropske unije RZS za razvoj statističkog sistema Srbije. U poslednjih 15 godina bespovratna finansijska podrška EU iznosi 35 miliona evra.

Share and Enjoy !

0Shares