U okviru proslave Dana Evrope u Zrenjaninu, manifestacija “Evropsko selo” bila je u sredu 7. maja 2014. pravi primer osnivačkog motoa Evropske unije – “united in diversity” – ujedinjeni u raznolikosti. “Zrenjanin i Vojvodina su odličan primer za to, to će se nastaviti na putu Srbije ka EU”, poručio zamenik šefa Delegacije EU Oskar Benedikt.

Treću godinu zaredom, đaci 22 osnovne škole sa područja opštine Zrenjanin organizovali su predstavljanje kulture i običaja zemalja članica EU: tako su na prepunom gradskom trgu posetioci mogli da obiđu pojedinačne EU zemlje u šatorima, razgovaraju sa učenicima koji su pripremili mape, tradicionalne proizvode, predstavili narodne nošnje…

Na otvaranju manifestacije, gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak istakao je da je cilj “Evropskog sela” da se kroz takve akcije svima, počev od mladih, približi put na kome je Srbija sada – put ka Evropskoj uniji, kao i pokažu i približe osnovne evropske vrednosti i kultura. “Ovo je najbolja slika Zrenjanina, najbolja slika Banata i najbolja slika Srbije”, poručio je Bošnjak.

U ime Delegacije EU, Oskar Benedikt je izrazio zadovoljstvo zbog “izvanredne slike na štandovima koji predstavljaju evropske zemlje” i zahvalio učenicima i organizatorima. Osnovno načelo EU je “ujedinjeni u raznolikosti. To je upravo ono što vidimo na trgu. Srbija je na putu ka EU, a Zrenjanin je skoro stigao u Evropu “, rekao je Benedikt.

Zamenik ambasadora Grčke Joanis Joanidis istakao je da njegova zemlja od početka podržava ovaj uspešan projekat. „Grčka je uvek snažno podržavala Srbiju u integraciji u EU i u tom konekstu se trudila da podstakne interkulturalni dijalog. Cilj ovog projekta je da mladi upoznaju vrednosti EU”, rekao je on i najavio dolazak 40 đaka iz Zrenjanina u Beograd, gde će, u saradnji sa Delegacijom EU, obići ambasadu Grčke i druge interesantne objekte.

Svojim sugrađanima, najmlađi Zrenjaninci ponudili su francuski sir, slovačke slatkiše, odigrali sirtaki i rumunsko kolo, pevali italijanske kancone. Uz zemlje članice, bio je prisutan i Informacioni centar EU sa svojim štandom i publikacijama.

Otvaranju manifestacije su prisustvovali i ambasador Švedske Krister Asp, ataše za nauku ambasade Italije Paolo Batineli, generalni konzul Hrvatske Dragan Đurić, kao i direktorka Francuskog instituta u Novom Sadu An Kler Noel.

Zrenjanin-1