S obzirom na sve slabiju potrošnju mleka i voća među decom, cilj novog predloga Komisije je da se delotvornije rešava problem loše ishrane, pojačaju obrazovni elementi programa i pridonese borbi protiv gojaznosti.

Evropska komisija je objavila predlog  zajedničkog okvira kojim bi se objedinila dva postojeća programa,, Program snabdevanja škola voćemProgram mleka u školama. S obzirom na sve slabiju potrošnju tih proizvoda među decom, cilj je predloga da se delotvornije rešava problem loše ishrane, pojačaju obrazovni elementi programa i pridonese borbi protiv gojaznosti. Pod sloganom „Jedi dobro – osjećaj se dobro”, tim se pojačanim programom promoviše potrošnje svežih poljoprivrednih proizvoda u školama stavlja snažniji naglasak na obrazovne mere za jačanje svesti dece o zdravim prehrambenim navikama, postojećoj ponudi poljoprivrednih proizvoda kao i pitanjima održivosti, zaštite okoline i rasipanja hrane.

Dacian Cioloş , komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj, kaže: „Promenama koje smo danas predložili želimo se nadovezati na postojeće programe, preokrenuti trend smanjenja potrošnje i ojačati svest među decom o mogućim koristima tih proizvoda. To je važna mera kako bi se postigla trajna promena prehrambenih navika dece i povećala svest o važnim izazovima s kojima se društvo suočava. Osim toga, verujem da će to biti izvrsna prilika za jačanje veza između poljoprivrednika i dece, njihovih roditelja i nastavnika, naročito u gradskim sredinama .”

Novi program će se sprovoditi unutar zajedničkog pravnog i finansijskog okvira, čime će se unaprediti i pojednostavniti administrativni zahtevi dvaju postojećih programa. Jedinstvenim okvirom će se smanjiti upravljačko i organizaciono opterećenje nacionalnih tela, škola i dobavljača, a program će postati delotvorniji . Države članice će u programu sudelovati na dobrovoljnoj osnovi, a ima će i mogućnost da odaberu proizvode koje žele da distribuiraju.

Kada se postigne dogovor o programu, njegov će budžet iznositi 230 miliona EUR po školskoj godini (150 miliona EUR za voće i povrće i 80 miliona EUR za mleko), kako je predviđeno prošlogodišnjim dogovorom o budućoj potrošnji EU-a. To se uklapa u predračun od 197 milijuna EUR (122 miliona EUR odnosno 75 miliona EUR) u budžetu za 2014.godinu . Predlog, koji sada ide pred Evropski parlament i Veće, nadovezuje se na zaključke izveštaja o oceni i javno savetovanje organizovano 2013. godinu u okviru postupka procene učinka.

Predistorija 

Program mleka u školama uspostavljen je 1977. godine , a Program snabdevanja škola voćem 2009.godine. Programima je obuhvaćeno gotovo 30 miliona dece godišnje (programom mleka više od 20 miliona, a programom voća više od 8,5 miliona). Potreba za tim programima danas se još snažnije oseća, s obzirom na srednjoročni trend pada potrošnje voća, povrća i mleka kao i nove prehrambene izazove. U većini država potrošnja voća i povrća opada i manja je od preporučenog dnevnog unosa. Potrošnja konzumnog mlijeka također opada, a deca sve više troše visokoprerađene proizvode. Prekomerna telesna težina i gojaznost postali su ozbiljni problemi: prema proceni Svetske zdravstvene organizacije iz 2010.godine, otprilike jedna trećina dece uzrasta od 6 do 9 godina u EU-u ima prekomernu telesnu težinu ili je gojazno. Taj trend se ubrzava: procene za 2008. godinu bile su na nivou jedne četvrtine.

Saznajte više:

MEMO/14/69

Program snabdevanja škola voćem

Program mleka u školama