„Posebno mi je zadovoljstvo što smotra evropskih filmova počinje baš u Novom Sadu, koji će 2021. godine biti  prestonica evropske kulture, gradu koji je Evropa u malom, jer ima bogatu i dugu istoriju poštovanja različitosti. Razumevanje osobenosti, tolerancija i sklad svega što čini veliku EU porodicu, upravo je simbol Evrope“ rekao je Nikolas Bizel iz Delegacije Evropske unije u Srbiji otvarajući Festival evrropskog filma u Kulturnom centru Novog Sada (KCNS). Ovom manifestacijom – u organizaciji Delegacije Evropske Unije u Srbiji, EU Info centra Beograd i EU Info kutka Novi Sad – obeležava se mesec i 9. Maj. Dan Evrope.

O evropskom filmu govorio je okupljenoj publici urednik Filmskog programa KCNS Đorđe Kaćanski rekavši da filmovi sa Starog kontinenta šalju poruku jedinstva različitosti, a njihovi autori u prvi plan stavljaju čoveka i njegovu svakodnevicu. To su ljudi kroz čiji se život prelama sve što ih u okružuje – politika, religija, čjubav, sukobi, dobro i zlo.

Nakon pozdravnog govora člana kabineta gradonačelnika Novog Sada zaduženog za mežunarodnu saradnju Aleksandra Petrovića i kratkog video priloga „60 godina Evrope“, festival je poče projekcijom srpskog filma autora Miloša Radovića „Dnevnik mašinovođe“.

Isto veče, nakon “Mašinovođe” prikazan je film nemačke produkcije „Europe, she loves“.

Uz mnogobrojnu novosadsku publiku, otvaranju su prisustvovali i učesnici Generalne skupštine Evropskih regiona, čiji je domaćin Skupština APV.

Festival evropskog filma u KCNS u Novom Sadu traje do 15. maja,  a tokom osam dana biće prikazano 18 filmova iz: Srbije, Slovačke, Belgije, Austrije, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Danske, Švedske, Francuske, Nemačke, Grčke, Italije, Litvanije, Holandije i Portugalije.

Svako veče biće prikazana po dva filma. Projekcije su od 19 i 21 sat, ulaz je slobodan. Besplatne ulaznice, građani mogu da preuzmu pre početka svake projekcije u Kulturnom centru Novog Sada, Novi Sad, Katolička porta 5.

Share and Enjoy !

0Shares