Kako uz pomoć telefona možemo da otvaramo i zatvaramo vrata i proveravamo da li smo isključili ringlu ili peglu, koje nevidljive niti povezuju pauka, olovku i sapunicu, odnosno fiziku i različite prirodne pojave, kako lekovi deluju na naš organizam i kakva je veza između plombe i zuba samo su neka od pitanja na koje su posetioci ovogodišnje Noći istraživača mogli dobiti odgovore na naučnim štandovima u Tržnom centru BIG.

Kroz interaktivne i edukativne radionice Novosađani i Novosađanke svih generacija otkrivali su šta šta stoji iza neke prirodne pojave i kako priroda, ali i društvo, funkcionišu. I ove godine, novosadski EU info kutak na svom štandu je za dečake i devojčice organizovao kviz „Koliko poznajemo EU“, koji su deca rado igrala i usput učila o prirodi, društvu i kulturi zemalja Evropske unije.

Tema ovogodišnje Noći istraživača je nauka koja povezuje – bilo da se radi o vezama između ljudi, vezama između čoveka i mašina ili vezama u prirodi. Deo programa novosadske Noći istraživača organizovan je i u KC Labu, u kom je održana tribina o socijalnim mrežama i o promeni u načinu povezivanja ljudi. Pored toga posetioci su mogli da prisustvuju i predavanju o hrani i kuhinji tipičnoj za ovaj region, da čuju poeziju inspirisanu naukom i naučnicima, kao i da učestvuju u već tradicionalnom naučnom kvizu.

Posebnu pažnju organizatori su posvetili kulturnom nasleđu, u skladu sa obeležavanjem ove godine kao Evropske godine kulturnog nasleđa, te je deo programa Noći istraživača bilo i  stručno vođenje kroz izložbu Muzeja Vojvodine.